Турско издание: Мраморно море е ужасяващо по-зле, отколкото изглежда

31996
Турско издание: Мраморно море е ужасяващо по-зле, отколкото изглежда
Снимка: Facebook

Според водолази ужасяващата гледка, в която се е превърнало Мраморно море, е само върхът на айсберга. "Изглежда като филм на ужасите" - възкликва член на турската федерация за подводен спорт. Но какво отключи появата на така наречената „морска слюнка“, която убива всички живи същества? За това разказва Ziyneti Kocabıyık в турското издание Türkiye.
В много райони на Мраморно море морската повърхност е покрита със слуз. Гмуркачите, потапящи се в морето, за да заснемат ситуацията под водата, не могат да скрият зашеметяването си от картината, която виждат. Mehtap Akbaş Çiftçi, член на Съвета по околна среда на турската федерация за подводен спорт и подводен фотограф, която се е гмуркала в Турция и в много части на света, описва гледката на дъното на морето по следния начин: „Изглежда като филм на ужасите. Никъде по света не сме се сблъсквали с такава екологична катастрофа." Çiftçi (Чифтчи) разказа пред нашия вестник за ефектите от тинята под водата.

Ужасяваща гледка

Чифтчи отбелязва, че слузта не е проблем на последната седмица или 15 дни, първите признаци се появили преди месец и половина. „Слузта започна да се появява от време на време в различни части на Мраморно море“ - продължава тя. - Веднага след като научихме за високата концентрация на слуз върху повърхността на водата в залива Гемлик (Gemlik), ние, заедно с ръководителя на Съвета по околна среда на турската федерация за подводен спорт Тахсин Джейлан, и нашият екип отидохме в този регион. Имаше най-плътната слуз, която някога бях виждала.”

„Когато погледнете повърхността на водата, тя вече става много неприятна, но повярвайте ми, под водата е още по-тъжно, отколкото горе. Плаката, която виждате на повърхността, напълно отива под водата и унищожава живота там. Зелените водорасли са най-устойчивият морски живот на замърсяване. Но дори и те са напълно покрити със слуз. Морското дъно е мъртво. Рибата или е умряла напълно, или е заседнала в слузта в коматозно състояние. Ето такава странна, ужасяваща гледка."

Поглеждайки през очилата, вие потръпвате от болка

Самата Чифтчи е от Гемлик, за нея е още по-болезнено да види сегашното състояние на водите, в които се е научила да плува, които някога по нищо не са отстъпвали по красота на Егейско море. „Гледайки през очилата, вие потръпвате от болка“ - казва опитният водолаз.

Турска подводница се размина с руски военен кораб в Мраморно море

Турска подводница е съпроводила голям товарен военен кораб на Русия при преминаването му през пролива Дарданелите от Егейско в Мраморно...

Чифтчи също се гмурка в Яддебостан (Jaddebostan), едно от местата, където е концентрирана най-много слуз в града, и описва картината по следния начин: „Дъното на морето е напълно покрито със слуз като килим. Успяхме да се потопим на десет метра. Когато протегнах ръка, не усетих дъното. Чувстваш се като в град-призрак. Ние не се гмуркаме в приятелската среда. В Яддебостан не можах да видя партньора си на половин ръка разстояние."

Провокирана от COVID-19?

Чифтчи отбеляза, че рибарите наблюдават слуз в Мраморно море от много години, макар и в по-малък мащаб, докато по време на пандемията и по време на самоизолацията, когато битовите отпадъци се произвеждат дори и в по-големи количества и се изхвърлят в морето, мащабите на бедствието се увеличиха. Припомняйки, че е необходима цялостна работа за спасяване от слузовата катастрофа, Чифтчи казва: „Отпадъците на 25 милиона души в този регион се вливат в Мраморно море. Всеки очаква нещо от министерствата, общините, но трябва да се направи нещо и на индивидуално ниво. Слузта не е проблем на днешния ден, а на последните 40-50 години. Това е бедствие, причинено от липсата на морска култура. Докато тази гледна точка не се промени, ние ще продължим да имаме подобни бедствия."

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Многохиляден протест в Ереван с ултиматум към Пашинян: Оставка веднага! (ВИДЕО)

Благородна лъжа: В китайски зоопарк боядисаха кучета като панди (ВИДЕО)

Япония засилва лова на китове

Пътнически самолет кацна "по корем" на турско летище (ВИДЕО)

Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Тайланд забранява употребата на канабис едва две години, след като го легализира

Досущ като Пепеляшка: Войник загуби обувката си на парада в Москва (ВИДЕО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com