Войната в Близкия изток: Нищо няма да ни спре, заяви Нетаняху (ВИДЕО)

3936
Войната в Близкия изток: Нищо няма да ни спре, заяви Нетаняху (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Guliver

Продължава израелската операция в Ивицата Газа. Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че "нищо няма да спре" страната му да продължи войната, докато не постигне победа срещу бойците на Хамас.

"Ние ще продължим до края, няма съмнение. Казвам това с голяма болка, но и с оглед на международния натиск. Нищо няма да ни спре. Ще продължим до края, до победата, нищо по-малко от това", каза Нетаняху във видеообръщение, разпространено от кабинета му.

"Всяко споразумение за Газа без Хамас е заблуда"

Припомняме, че във вторник израелският премиер обяви, че Хамас нямат вече място в управлението на анклава. Днес ръководителят на палестинското движение Исмаил Хания каза, че всеки план за следвоенна Газа, който не включва палестинската въоръжена група, е просто "заблуда". "Всяко споразумение в Газа или в палестинската кауза без Хамас или без съпротивителните фракции е заблуда", каза Хания в телевизионна реч.

Още: ООН прие резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, България се въздържа

Коментарите на Хания дойдоха ден след като израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че няма да позволи "влизането в Газа на онези, които... подкрепят тероризма и финансират тероризма".

Хания обаче каза, че е отворен за преговори за прекратяване на израелското нападение и "поставяне на ред в палестинския дом както на Западния бряг, така и в Ивицата Газа". Той каза, че Хамас е готов за преговори, които могат да доведат до "политически път, който гарантира правото на палестинския народ на негова независима държава със столица Йерусалим".

Нови сблъсъци с Хизбула

Двама души бяха убити и един ранен при нападение, включващо "вражески самолет, насочен към и унищожаващ къща" в град Ятер в Южен Ливан, съобщи Националната информационна агенция на страната в сряда. Ятер е на около 8 километра от границата с Израел.

Това идва, след като в сряда беше съобщено за нов кръстосан огън между Израел и Хизбула между границата на Израел и Ливан. Клетка на Хизбула е била ударена в Ливан, а изтребител е ударил военен комплекс на Хизбула, обявиха от израелската армия.

Операции и на Западния бряг

Израел продължи операцията си и в окупирания град Дженин на Западния бряг за втори пореден ден, като се съобщава за сблъсъци между жителите на града и израелските сили.  Към сряда осем души са били убити, според палестинското министерство на здравеопазването в Рамала. Три жилищни къщи са били ударени от израелските сили в източната част на Дженин, 12 души бяха задържани и освободени, а израелските сили извършиха няколко нападения на къщи. Училищата в целия град бяха затворени в сряда заради нахлуването, съобщи палестинската информационна агенция в района.

Още: Блинкен настоява за защита на журналистите в Газа

Израелските отбранителни сили казват, че продължават операцията си в Дженин, която включва претърсване на стотици комплекси, разпит на стотици заподозрени и унищожаване на "шест лаборатории за експлозиви, подземни шахти на тунели, четири командни центъра за наблюдение, както и взривни устройства". Армията също каза, че е конфискувала боеприпаси, оръжия, военно оборудване и части за оръжия.

От Палестинското общество на Червения полумесец предупреди за "влошаващата се ситуация" в бежанския лагер в Дженин. Според тях ситуацията е тежка, има недостиг на адаптирано мляко и хляб за хора, чиито домове са окупирани от израелски войници и които не могат да напуснат. Дженин стана свидетел на няколко широкомащабни нахлувания на израелските военни тази година.

Още: Световната банка: Икономическата ситуация в Газа е катастрофална

"Израелските военни все още са в лагера и град Дженин и възпрепятстват работата на медицинските екипи. Военните са в лагера и по улиците на Дженин и на кръстовища, спирайки всички коли на екипажа и линейки, които се опитват да стигнат до болниците или пациентите", каза директорът на Палестинското общество на Червения полумесец в Дженин Махмуд Ал-Саади пред CNN.

Наводнени тунели

Израел е започнал "внимателно да тества" наводняването на някои от тунелите в Газа с морска вода "в ограничени граници". Тел Авив изпробва способността да разгради подземната мрежа на Хамас в по-голям мащаб, каза американски служител пред CNN във вторник. Отделно министърът на отбраната Йоав Галант каза, че войските в Газа действат дълбоко под земята. Във вторник американският президент Джо Байдън обяви, че в районите, в които се наводняват тунели, няма заложници на Хамас.

Заложниците

Израел официално обяви смъртта на 19 от заложниците, държани от терористите от "Хамас" в Ивицата Газа. Това съобщи Ройтерс на 12 декември с позоваване на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху. По данни на премиера Бенямин Нетаняху 19 от 135-те заложници са мъртви, цитира думите му Ройтерс. Сред загиналите има и гражданин на Танзания. По-рано танзанийските власти потвърдиха, че двама танзанийски студенти, които са работили във ферми в южната част на Израел, са сред заложниците, взети от екстремистите.

Жертвите

Броят на загиналите палестинци в Газа от 7 октомври насам достигна 18 608 души, каза в сряда говорителят на контролираното от Хамас министерство на здравеопазването д-р Ашраф Ал-Кидра. Говорителят каза още, че общият брой на ранените се е увеличил до 50 594. Към момента тези данни не могат да бъдат проверени от независим източник.

Още: Бъдещето на Газа след войната: Нетаняху и Байдън имат разминавания

През изминалото денонощие Израел обяви за смъртта на 9 свои войници. Седем от тях са загинали при серия от взривове, докато са претърсвали сгради в предградието на град Газа Шеджайя, се казва в съобщение на бригада "Голани".

Още: Байдън с най-силна критика към Израел от началото на войната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" пое отговорност за атака срещу израелски войници

Напрежение: Байдън е спрял доставката на боеприпаси за Израел

Си Дзинпин пристигна във Франция - ето какво ще обсъждат с Макрон

Израел официално закри "Ал Джазира", обвини я в подстрекателство (ВИДЕО)

"Няма да спрем войната в Газа": Нетаняху с ясно послание към "Хамас"

"При никакви обстоятелства": "Хамас" не е съгласен за мир в Ивицата Газа

ЦАХАЛ се похвали, че е убила висш командир на "Ислямски джихад"

"Резултатите ще бъдат различни": По-близо ли е "Хамас" до примирие в Газа?

СЗО предупреди за кървава баня, ако Израел атакува Рафах

Десетки загинаха при свлачище и наводнение в Индонезия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com