Войната в Израел: Боевете в Северна Газа продължават, сериозни критики към Тел Авив (ВИДЕО)

6361
Войната в Израел: Боевете в Северна Газа продължават, сериозни критики към Тел Авив (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Интензивни боеве все още продължават в северната част на Ивицата Газа. Това съобщава CNN, като се позовава на собствените си журналисти, намиращи се на границата с анклава.

Новата информация идва на фона на твърденията на израелския министър на отбраната Йоав Галант, който обяви във вторник, че Хамас е "изгубил контрол" над северната част на Ивицата Газа.

Още: Авиопревозвачи извършват полети близо до конфликта в Близкия Изток и не възстановяват предварително платени билети

Израелските сили продължиха да нанасят удари по някои от най-северните райони на Газа в сряда вечерта близо до Бейт Лахия и Джабаля. CNN стана свидетел на няколко големи експлозии, факли и трасиращ огън в този район.

Въпреки че е потвърдено, че израелските сили са си осигурили контрола над големи части от Северна Газа и са навлезли дълбоко в града, в много райони все още има съпротива от страна на бойците на Хамас.

След като израелските войници превзеха сградата на парламента на "Хамас" в град Газа преди няколко дни и даже се снимаха там с израелското знаме, днес военните разрушиха зданието. В социалните мрежи се появи видеозапис, показващ моментът на взрива.

Операция в болница Ал-Шифа

Израел влезе и в болница Ал-Шифа в град Газа, като обяви, че е намерил военно оборудване в лечебното заведение. Израелските сили влязоха в Ал-Шифа в ранните часове на сряда, след като седмици наред сигнализираха за намерението си да се придвижат към комплекса, за който твърдят, че е мястото на подземен команден и контролен център на Хамас. Лекари и здравни служители в контролирания от Хамас анклав последователно отхвърлят тези обвинения.

Още: Арабски анализ: Войната в Израел ще повлияе на глобалната позиция на САЩ

В изявление Израелските отбранителни сили казаха, че войниците са намерили стая в болницата, където са открили „технологични активи, заедно с военно и бойно оборудване, използвано от Хамас“. „В друг отдел в болницата войниците откриха оперативен команден център и технологични активи, принадлежащи на Хамас“, се казва още в изявлението, което показва, че организацията използва болницата за терористични цели.

Критики към Тел Авив

Израел е подложен на значителен международен натиск да докаже твърденията си за проникването на Хамас в болницата, за да оправдае някои от военните си решения - които иначе биха могли да представляват възможно сериозно нарушение на международното хуманитарно право. Със сигурност все още няма индикации, че войските са открили многоетажна тунелна структура с подземни камери - от вида, илюстриран в анимация, представена от говорителя на армията на брифинг преди почти три седмици. Хамас отговори на по-ранни коментари от израелската армия - че войските са открили оръжия в болницата - като явна лъжа и пропаганда. 

Още: Израелската армия вкара хуманитарна помощ в болница "Ал Шифа" в Газа (ВИДЕО)

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус осъди остро израелската военна операция в болница в ивицата Газа, предаде ДПА. "Нахлуването на израелски военни в болницата "Ал Шифа" в град Газа е напълно неприемливо", заяви днес той в началото на пресконференция в Женева.

Днес срещу действията на Тел Авив се обяви и още един високопоставен служител на ООН. „Ужасът, на който са претърпени цивилните в Газа, се засилва с всеки изминал ден и "клането" трябва да спре“, каза ръководителят на хуманитарната служба на ООН, след като израелските сили нахлуха в болница Ал-Шифа. „Докато касапницата в Газа достига нови нива на ужас всеки ден, светът продължава да гледа в шок как болниците са обстрелвани, недоносените бебета умират и цялото население е лишено от основните средства за оцеляване“, каза Мартин Грифитс, Заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор за спешна помощ. „Това не може да бъде позволено да продължава“, категоричен е той.

От УНИЦЕФ днес обявиха, че повече от един милион деца се намират в ивицата Газа, като много от тях са изчезнали или са под развалините на сгради заради военните действия в палестинския анклав. Позовавайки се на данни на фонда, Катрин Ръсел заяви, че от началото на ескалацията в ивицата Газа вече са загинали около 4600 деца, а около 9000 непълнолетни са били ранени. "Много деца са изчезнали и вероятно са погребани под развалините на сгради и къщи", подчерта изпълнителният директор на УНИЦЕФ.

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1200 души, а 5 600 са ранени. Други 240 бяха взети за заложници, като повечето от тях остават в плен. Сред тях има граждани на най-различни страни, включително и България. Припомняме, че преди дни Тел Авив ревизира данните за загиналите, като преди беше съобщавано, че са 1400.

Още: Гаф на BBC за войната в Газа: Голяма грешка за важна израелска операция (ВИДЕО)

Още: Израелската полиция разследва сексуалните зверства на "Хамас" от 7 октомври

Палестинското министерство на здравеопазването на окупирания Западен бряг съобщи днес актуализирани данни за жертвите в Газа. Според тях 11 180 палестинци, сред които 4609 деца и 3100 жени, са били убити при израелски атаки срещу Газа от 7 октомври насам. Ранени от атаките са 28 200 души.

Още: Разкрити са още тунели на "Хамас" до болници и училища. Израел съобщи за 46 свои загинали военни

Броят на загиналите журналисти, отразяващи войната между Израел и Хамас, достигна 42, което означава, че има средно най-малко по една смърт на ден от началото на конфликта на 7 октомври. Данните са на Комитета с нестопанска цел за защита на журналистите.

Заложниците

Все още над 200 души остават в плен на Хамас. Днес агенция Ройтерс съобщи, че 50 цивилни заложници, държани от "Хамас", ще бъдат освободени в замяна на тридневно прекратяване на огъня - на такава сделка са се съгласили екстремистите от Ивицата Газа. Обсъжданата сделка, която е съгласувана със САЩ, предвижда също така Израел да освободи някои палестински жени и деца от израелски затвори и да увеличи количеството на хуманитарната помощ, допускана в Газа, казва източникът на агенцията.

Още: Жена, отвлечена от Хамас, е родила в плен

Ден по-рано американският президент Джо Байдън изрази оптимизъм, че в близко бъдеще ще бъдат освободени някои от заложниците. Той уточни, че следи отблизо преговорите с Хамас и се надява скоро да има резултат. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смили му се сърцето: Ердоган помилва превратаджии

Израел пред съда на ООН: Никаква сила няма да ни попречи да се защитим от "Хамас"

В Пекин: Шойгу се сторил съмнителен на охраната, Си поглеждал с нежност към Путин

Отидоха на сватба и го зарязаха: 3-годишно индийче се задуши в колата

13 външни министри към Израел: "Спрете офанзивата в Рафах"

Над 300 камиона с хуманитарна помощ са изпратени в Ивицата Газа

Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия

ООН съобщава, че Ивицата Газа е спряла да получава гориво

Ердоган: Човечеството трябва да подкрепи борбата на палестинския народ за свобода

Китай: Путин и Си обсъдиха на чаша чай стратегически въпроси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com