Посрещни лятото по шведски

8646

Навсякъде по света лятото се очаква с еднаква радост, но различни традиции. За да разберем повече за шведското посрещане на най-любимия сезон, ще ни разкажат Ан-Кристин и Емма, на един добре подреден от ИКЕА пикник в стил Midsommar.

Преди тридесет години, една светла и усмихната шведка за първи път пристига в България на почивка и решава да остане. Привлечена от страната, хората, природата и не на последно място - любовта, Ан-Кристин избира България за свой дом, омъжва се за своя съпруг Стефан и с него отглеждат три деца, едно от които дъщеря им Ема.

Вижте топлия ни разговор с тях, а още интересни моменти, можете да намерите и в разказа ни. Някои изненадаха дори нас.

Ема от своя страна отраства в България, до днес, когато вече учи не къде, а в родната страна на майка си - Швеция. В града Упсала, младото момиче следва начална педагогика и тепърва опознава по-сериозно нейните корени и така да се каже, другата си страна.

Всичко това тя ни споделя сякаш под формата на тяхна традиция, за която ни разказа малко по-рано. Тя се нарича Фика и се състои в това да се събират всеки ден на обяд за 15 минути, в които се пие много кафе и се хапват традиционните им бисквитки с джинджифил и канела.

И макар ние да не споделихме с тях по чаша кафе, за сметка на това имахме много вкусни бисквитки и боровинков сок от ИКЕА, които подредихме на тревата в красиви съдове, в чист скандинавски стил. Малко по-късно разбрахме, че чашите от колекцията ANLENDING, от които отпивахме, перфектно са паснали на момента, тъй като се оказа, че името им носи значението “причина”. А ние всъщност нямаме нужда от истинска причина, за да се съберем под летните слънчеви лъчи и просто да споделим хубави моменти заедно.

В днешния ни разказ, те ни споделят, за един от най-известните и най-обичаните им празници – Midsommar (Мидсъмър). Това е празникът на лятното слънцестоене, най-дългия ден в годината, но също така и на живота и любовта. Другото, което отбелязва, е този момент от годината, когато слънцето е в апогея на своята сила. Е, поне символично. А несимволично ние открихме приликите с наш празник, от един напълно различен свят, но всъщност изненадващо същия.

Ан-Кристин ни разказва, че има различни символи, традиции и ритуали, които се спазват по време на празника, но едни от най-запомнящите се от всички (и най-вече от чужденците), е направата на техния символичен кръст, около който всички танцуват и празнуват. “Като жаби!”, както споделя тя през смях.

Това е празник с акцент върху природата и светлината, раждането на новото по-щастливо начало и моментът, в който всичко и всички се изпълваме с нова енергия, готови да посрещнем предстоящото. Така или иначе празникът продължава цял ден и цяла нощ, тъй като това е моментът от годината, в който слънцето не залязва изобщо.

На трапезата, която се гласи за него, задължително се подреждат херинга и пресни варени картофи, а за десерт има и вкусна ягодова торта.

Всички го очакват с трепет, тъй като той все пак отбелязва началото на лятото, а на дългите мрачни и студени зими в Швеция, не може да издържи прекалено дълго и най-тренираният швед.

Берат се много цветя, правят се венци от тях и радостта от настъпването на лятото не може да бъде угасена дори от дъжда и студеното време, което често се опитва да развали настроението на този ден.

Когато настъпи моментът за празнуване, никой не иска да остава у дома. Всеки търси подходящо място навън - дали ще е сред тревата или до морето, шведите търсят природата и по-близкия досег със слънцето.

Друг обичай, който е част от празника и много силно ще напомни на наш, е събирането в мълчание на цветя (по-конкретно седем на брой), които щом бъдат набрани, се слагат под възглавниците на младите момичета, за да сънуват те своя бъдещ съпруг.

И докато слушахме техния разказ за Midsommar, а и историите им за приликите и разликите между народите ни, не можахме да не отбележим факта, че той силно напомня на наш много известен и любим на всички празник - Еньовден.

Брането на цветя в мълчание, ладуването с мълчаната вода, с която виждаме своя жених, мълчаливото бране на билки рано сутрин - в крайна сметка се оказва, че макар и в километри, навици и характери да сме далечни, ни свързват едни и същи трепети и емоции. Едни и същи надежди и мечти, които пречупваме през призмата на магията, светлината и чистотата на предстоящото лято и новия живот, който носи то.

Топли благодарности на Ан-Кристин, Емма и Моника за чудесното време, прекарано заедно и уютния разговор и също на ИКЕА, без които лятното настроение и цветния пикник, нямаше да бъдат същите!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com