X
 
 

Гърция, Израел и Кипър + САЩ си правят мрежа за стабилност

907 0
Гърция, Израел и Кипър + САЩ си правят мрежа за стабилност
Намиращи се в регион, белязан от несигурност и рискови начинания, и на фона на широкото безпокойство, предизвикано от нахлуването на Турция в Сирия, Гърция, Кипър и Израел, изграждат мрежа за стабилност. Проектът е предназначен да обслужва техните собствени интереси, но в същото време обслужва тези на Европа и САЩ, пише "Катимерини", цитиран от БГНЕС.

Ето три демократични държави, всяка със свои сравнителни предимства, които през последните 10 години положиха систематични усилия на двустранно и тристранно ниво за създаване на система от взаимноизгодно сътрудничество в широк спектър от дейности.

Анализ от Гърция: Защо вече никой не може да се довери на САЩ

Някой вече може ли да се довери на САЩ? Става все по-трудно. Гледайки какво се случва във Вашингтон в наши дни, е трудно да разберем ка...

Осъществяват се или се обсъждат голям брой планове - от споделянето на разузнаването и ноу-хау и провеждането на съвместни военни учения до използването на безпилотни летателни апарати (БПЛА), дори спътници и енергийното сътрудничество.

Междувременно се отварят нови възможности в икономиката и търговията. Гърция и Кипър представляват естествения портал за Израел към европейските пазари.

Енергията е ключова във всичко това. На дневен ред са няколко проекта, включително изграждането на тръбопровода EastMed, прехвърлянето на втечнен природен газ от превозвачи на втечнен природен газ и подводния електрически кабел. Гръцка компания, която бързо навлезе на израелския пазар, развива значителна част от енергийните ресурси на Израел.

В същото време Израел иска Гърция да участва в регионална транспортна мрежа, свързваща пристанище Пирея с тези на Хайфа и Ашдод.

Посланикът на САЩ у нас очаква бърз напредък с интерконектора с Гърция

"Сега очакваме да видим бърз напредък по този проект", заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа относно газовия интерконектор ме...

Гърция, Кипър и Израел са близки съюзници на САЩ и оценяват участието на Вашингтон в съществуващата тристранна схема (под формата на 3+1). Те все пак разбират, че вземането на решения в Белия дом не вдъхва голяма сигурност.

В светлината на това те преследват собствените си ефективни начини за сътрудничество с цел задоволяване на техните специфични нужди в областта на сигурността и отбраната. Въпросът беше преразгледан наскоро в Атина от външните министри на двете страни Никос Дендиас и Израел Кац, както и техните началници на въоръжените сили Христос Христодулу и Авив Кочави, които се срещнаха в Йерусалим.

Двете държави, както и Кипър, виждат, че тяхното многостранно стратегическо сътрудничество носи добавена стойност на регионалния им статус. Те имат всички причини да искат да задълбочат това сътрудничество със или без подкрепата на трети страни.

 

Борисов предложи "да си разменим с Гърция по едно пристанище без такси"

"Догодина най-късно по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан". Това заяви минис...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители