Хърватия поиска Унгария да пази въздушното й пространство

25762
Хърватия поиска Унгария да пази въздушното й пространство
Снимка: Getty Images / Guliver

Хърватия поиска от Унгария да поеме отговорността за защита на въздушното й пространство, заяви унгарският военен министър. "Ако подпишем договор с Хърватия, унгарската армия ще отговаря за сигурността не само в Словения, но и в Хърватия", каза министърът на отбраната Чаба Хенде в неделя вечерта, предаде БГНЕС.

"Това искане ще определи отношенията между нашите две страни за дълъг период от време", каза Хенде добавяйки, че Унгария е единствената страна в региона с "изтребители от четвърто поколение" шведските Грипен (Gripen).

Унгария и Словения подписаха споразумение на 17 януари, с което Будапеща поема охраната на словенското въздушно пространство. Будапеща е възможно да се включи от 2015 г. и към мисията Baltic Air Policing на НАТО за защита на въздушното пространство на трите балтийски страни Естония, Латвия и Литва.

Унгария се присъедини към НАТО през 1999 г. Словения е членка на организацията от 2004 г., заедно с балтийските държави. Хърватия се присъедини и към ЕС, и към НАТО през 2013 г.

Преди дни Вишеградската четворка В4 – Чехия, Унгария, Полша и Словакия, подписаха споразумение за допълнително военно сътрудничество. Бойната част В4-ЕС ще бъде готова да участва в операции на НАТО и ЕС до 2016 г. Унгарският военен министър каза, че съвместната бойна част ще се състои от 3000 войници от четирите страни. "Тя ще действа като регионална бойна част в рамките на операциите на НАТО и ЕС", допълни той.

Споразумението, подписано от министрите на отбраната на четирите страни, включва още ангажименти за съвместни военни учения и координация на разходите за отбрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com