В Тирана създадоха македонистка организация, бореща се срещу "българската пропаганда"

6652
В Тирана създадоха македонистка организация, бореща се срещу "българската пропаганда"

"Мост" ще се нарича македонското дружество, което създадоха наскоро "етническите македонци" в Голо Бърдо, съобщава днес агенция "Макфакс", цитирана от КРОСС.

Според устава на дружеството, което e регистрирано в Основния съд в Тирана, основни цели на сдружението са "признаване на македонците в Голо Бърдо, насърчаване на техните права, както и въвеждането на македонски книжовен език в редовната форма на обучение в училищата в тази област.

Македония: България няма намерение да уважава препоръките на ООН

България няма намерение да уважава македонската етническа и езикова идентичност, както препоръчаха от ООН, коментира скопската телевизи...

Също така цел на сдружението е по различни начини да запази най-важните белези на македонската национална идентичност, култура, традиции, език, фолклор и обичаи, като за това ще се старае непрекъснато да повишава информираността за особеностите на македонската национална идентичност в Голо Бърдо.

"Нашата цел като сдружение преди всичко ще бъде борбата за признаване съществуването на македонците в Голо Бърдо от албанската държава, както и въвеждането на македонския език в училищата в Голо Бърдо. Също така, нашата задача ще бъде и предотвратяване на българската пропаганда и опитите на България да побългарчи македонците в Голо Бърдо ", заяви председателят на дружеството Бесник Хасани.

Седалището на дружеството е в община Требище, като идеята е да се открият два клона на сдружението в двете общини на Голо Бърдо - Острени и Стеблево.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com