Забраниха българския език в Сараево

6453
Забраниха българския език в Сараево

Пропуснете разходките в Сараево, а ако го правите, мълчете или говорете помежду си на друг език. Българският не е препоръчителен, скрийте и родните символи. Тези съвети, както и дулата на автомати посрещнаха делегацията на "Левски" в столицата на Босна и Херцеговина. Там днес в 22,00 часа "сините" ще се изправят срещу "Сараево" в реванш от II кв. кръг на Лига Европа. УЕФА обяви код "червено" за мача заради напрежението между двете агитки, допълнени от боевете на местните с ултраси на "Марибор", предаде Стандарт нюз.

След около 50 минути полет "сините" бяха посрещнати от ескорт и въоръжена охрана като за английската кралица. Отпред ги чакаха десетина полицаи, част от тях преметнали автомати през рамо. Отборът беше качен на автобуса и потегли към хотела под зорката охрана на 4-5 патрулки и още 2-3 микробуса на местните спецчасти. От София заедно с "Левски" пък тръгнаха двама цивилни полицаи. Те ще координират с местните власти придвижването на феновете до стадиона днес.

Премиерите на България и Босна и Херцеговина с общо изявление заради Левски-Сараево

Министър-председателят Бойко Борисов проведе днес телефонен разговор с премиера на Босна и Херцеговина Виекослав Беванда, съобщиха от п...

Запалянковците ще спрат в Крушевац, за да се снабдят с храна и вода, след това ще бъдат откарани без почивка до стадиона. "Босненците са докачливи и са ни набрали доста и трябва много да се внимава", обясниха запознати със ситуацията. Родното посолство е под денонощна охрана. Полицаи дежурят пред резиденцията, както и пред домовете на служителите в мисията. Командният щаб на EUFOR също е предприел мерки. Родните "сини" каски ще останат в базата, докато не отшумят страстите от мача с "Левски".

За да свалят напрежението, премиерите на двете страни Бойко Борисов и Виекослав Беванда се чуха по телефона и излязоха с обща декларация. "Футболът е велика игра, която радва милиони хора по света, и не трябва да води до насилие. Ние също сме истински фенове и призоваваме нашите приятели на стадиона в Сараево: Не разваляйте мача", гласи тя.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com