Занижени очаквания към вечното дерби

22909
Занижени очаквания към вечното дерби
Снимка: БГНЕС

Голямото футболно дерби на България отново е на дневен ред. Феновете отново ще могат да гледат ЦСКА срещу „Левски”, като днешният мач, от 16:00 часа, е първият за първенството. Двата отбора се изправят един срещу друг и в осминафиналите на Купата на България.

Вечното дерби отдавна не е това, което беше. И не е чудно, че предизвиква все по-малко интерес заради чисто футболната си стойност – остава единствено рефлексът, че това са ЦСКА и „Левски”. Двата клуба са в изключително лош период на развитие, като в последните години срамни инциденти бележат съществуването им. Само преди седмица и половина фенове на „Левски” извършиха нещо нечувано – те разсъблякоха новия треньор на отбора Ивайло Петев насред залата за пресконференции на „Герена” без да има кой да ги спре. Логично Петев се отказа да поема клуба. ЦСКА пък до последно беше под съмнение за старт на шампионата, като смени собствениците си буквално преди да започне първенството. Хроничната липса на пари при армейците вече не прави впечатление на никого, а периодично изкачат все нови задължения и все някой завежда дело срещу клуба в съда.

МВР призовава за спокойствие преди дербито Левски - ЦСКА

Спешно заседание заради сигналите за подготвяни групови нарушения на обществения ред и за организиране на сблъсъци между ултрасите на...

И все пак това е „Левски” срещу ЦСКА. Макар и двата отбора да са стигнали дъното, интерес винаги ще има. А този сезон дотук изглежда крайно зле и за двата клуба. В момента по-напред в класирането е ЦСКА – с 23 точки от 12 кръга. „Левски” е с 19 също от 12 кръга. Разликата в тази ранна фаза на шампионата между червените и лидера „Лудогорец” е 5 точки, а тази на сините с разградчани – 9 точки.  Затова и ако са останали някакви надежди за титла на двата отбора, победата е задължителна.

Състави и тактика

Преди мача и двата лагера няма особени проблеми – при „Левски”, който влиза в дербито с новия си треньор Антони Здравков, дилемата е дали да играе с двама нападатели в лицето на Цветан Генков и Димитър Макриев или само с Генков. На левия фланг не е ясно кой ще е титуляр – Нуно Пинто или Орлин Старокин. При ЦСКА Емил Гъргоров има проблем в глезена след мачовете с националния отбор, но атакуващият халф е в групата за мача. Сърбинът Неманя Милисавлевич може да започне като ляв бек.

Като цяло и двата отбора през тази година вкарват голове трудно – 15 за ЦСКА в 12 мача и 18 за Левски. В защита ЦСКА е допуснал само 5 гола, 3 от които срещу „Лудогорец”. „Левски” е пуснал 9 гола. Факт е, че ЦСКА залага повече на силов футбол, предлага повече борба и логично мачовете на червените през тази година рядко са резултатни, докато сините под ръководството на Славиша Йоканович опитваха повече да владеят топката и да си я подават, но това така и не се получи истински. Интересно ще е сега дали Антони Здравков ще опита още от самото начало да излезе с мисъл за победа или ще залага на надлъгване.

Групата на Левски

Левски е по-скъп с 4 млн. евро от ЦСКА

В навечерието на дербито между "Левски" и ЦСКА "Меридиан мач" направи oценка на това колко струват играчите на двата софийски клуба. Ок...

Вратари: Пламен Илиев и Горан Блажевич; Защитници: Нуно Пинто, Орлин Старокин, Йордан Милиев, Алехандро Перес, Дъстли Мюлдер и Даниел Димов; Полузащитници: Станислав Ангелов, Кевин Бру, Владимир Гаджев, Борислав Цонев, Антонио Вутов и Мирослав Иванов; Нападатели: Ларсен Туре, Цветан Генков, Илиян Йорданов, Димитър Макриев и Цветан Генков

Групата на ЦСКА

Вратари: Томаш Черни, Стоян Колев; Защитници: Джаксън Менди, Валентин Илиев, Апостол Попов, Венцислав Василев, Ангел Грънчов, Жереми Фо-Поре; Полузащитници: Тодор Янчев, Николай Дюлгеров, Неманя Милисавлевич, Брайън Хауърд, Ивайло Чочев, Антон Карачанаков, Марсиньо; Нападатели: Мамади Сидибе, Григор Долапчиев, Бруно Морейра, Християн Кировски, Емил Гъргоров.

Статистика

В последните си пет мача в първенството и двата отбора имат по четири победи и един равен. А в последните шест дербита между ЦСКА и „Левски” няма равенство – четири от тези мачове са завършили с 1:0, по два пъти за всеки от двата тима.

ЦСКА срещу Левски на осминафинал за Купата на България

Най-популярните и титуловани български клубове и Левски и ЦСКА ще се изправят един срещу друг в осминафиналите за Купата на България. Т...

Само през октомври двата отбора са играли помежду си в общо 16 мача. Предимство има ЦСКА – 7 победи, 4 успеха за „Левски” и 5 равенства. В събота пък двата тима имат 55 мача – 21 победи за ЦСКА, 19 за „Левски” и 15 равенства.

Прогноза: Х, ъндър

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ