Бийтълс или Ролинг Стоунс

43021
Бийтълс или Ролинг Стоунс
Снимка: ЕРА

 През 60-те години на миналия век двете най-популярни групи в света – симпатичните Бийтълс и лошите момчета Ролинг Стоунс повеждат епична битка. „Бийтълс искат да ви държат ръката“ – пише Том Уолф, „но Ролинг Стоунс искат да изгорят града ви до основи.“

Двете групи упорито твърдят, че не са наистина „конкуренти“ – че всичко е само медийна измама, казват те любезно – но от двете страни на Атлантическия океан открито се състезават за слава и признание. Бийтълс винаги са продавали повече албуми. Но пък Ролинг Стоунс печелят по-голяма популярност сред „правилния“ тип фенове: изискани бохеми, за разлика от истеричните фенки на Бийтълс. Джон Макмилиан разкрива истината за най-лютата вражда в историята на рок музиката.

Изабел - разказ за страстите и саможертвата на една жена, изпреварила времето си

Дъщеря на Хуан II Кастилски и Изабел Португалска, малката Изабел няма голям шанс да седне на трона, отреден за братята й. Преждевременн...

Той ни показва как музикалните мениджъри се възползват от феноменалния успех на двете групи, създавайки мита за войната между тях. Бийтълс са определяни като симпатични и благовъзпитани, макар и произхождащи от работническите квартали на Ливърпул. За разлика от тях, Ролинг Стоунс са квалифицирани като неприлични и опасни, въпреки че идват от предградията на Лондон. Според писатели и историци Бийтълс превръщат 60-те години на миналия век в „добри“, а Стоунс в нихилистични и „лоши“.

Макмилиан ни показва зад кадър и сложните лични отношения между двете групи. Ставаме свидетели как Ленън и Маккартни учат Стоунс да си пишат песните, а пък Джагър и Ричардс слушат Бийтълс на първите редове на стадион Шей.

С прецизността на историк, сладкодумието на журналист и страстта на фен, Джон Макмилиан изследва протироречивата връзка между двете най-велики банди на всички времена.

Книгата на харвардския възпитаник Джон Макмилиан несъмнено е на нивото на титаните на рока Бийтълс и Ролинг Стоунс. Да я четеш е равносилно да си на сцената и в живота на Ленън и Джагър.

Списъкът "Октомври" - най-оригиналният трилър, който сте чели

Отчаяна, Габриела очаква новини за отвлечената си дъщеря. Най-после вратата се отваря. Но не са нито преговарящите, нито ФБР. На пра...

Джон Макмилиан е роден и отраснал в Мичиган, където е завършил Държавния университет. По-късно е получил докторантура в Колумбийския университет, а от 2001 до 2009 е преподавал в Комисията, занимаваща се с научните степени по литература и история в Харвард.

„В „Бийтълс или Ролинг Стоунс“ изследвам приятелството и „съперничеството“ между двете групи и изследвам как е било създадено – от фенове, медии, от самите групи. Книгата е кратка, но работих много по нея и беше много забавно да я пиша. В момента съм асистент преподавател по история в Държавния университет в Джорджия, Атланта.“ – пише Макмилиан.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги