"Произходът на лирата" – посланието, с което един британец представя България пред света

29323
"Произходът на лирата" – посланието, с което един британец представя България пред света
Снимка: Ентусиаст

В началото на месец април издателство „Ентусиаст“ публикува на българския книжен пазар „Произходът на лирата“ от Уил Бъкингам. Романът е своеобразно послание, с което един британец представя България пред света. Чрез това забележително преоткриване на мита за Орфей Уил Бъкингам ни пренася в музикалното богатство и фолклора на България, за да създаде една притча за историята и силата на легендите. Авторът ще ви изненада с отличното познаване на страната ни, към която прави искрен и красив комплимент със своя роман.

Действието в книгата ни връща в началото на XIX век. Населението в българското родопско село Гела, родно място на легендарния Орфей, страда от зловещия османски владетел. Когато турците отвличат годеницата му точно преди тяхната сватба, Иван Гелски поема към планината и се присъединява към четата на Богдан войвода, за да търси отмъщение. Но случайната среща с пътуващ китарист и последвалото кръвопролитие го изпращат на вълнуващо пътешествие през света на музиката, славата, мъченичеството и раждането на една легенда.

Борджиите – страстни, опасни и смъртоносни

Издателство „Ентусиаст“ публикува втора книга от поредицата, посветена на прочутата династия След успеха на дебютния роман...

Особено място в романа заема музиката. Именно тя е първото вдъхновение на автора за създаването на романа. „Отдавна исках да пиша книга за класическата китара – инструмент, на който свиря и който обичам – и тъй като китарата е модерният „наследник“ на лирата на Орфей, двете идеи се сляха в едно“. Първата неформална среща на Уил с България отново се дължи на музиката. „Мисля, че първата ми среща с България беше чрез слушане на българска музика. Народната музика, тези песни са прекрасни, слушам ги отдавна, всички тези различни ритми“, разкрива авторът.

Идеята за тази книга се заражда у него петнадесет години по-рано, много преди първото му посещение в България през 2005 г. „През лятото отидохме до Родопите и там се развълнувах много от историята за Орфей. Влачих моята приятелка дори до с. Гела за оглед и прекарахме известно време в околностите на Триград. Митовете за Орфей винаги са ме привличали“, разказва авторът. Една от причините да се завръща отново тук е топлият прием, с който е посрещан, и многото приятелства, които вече е създал през годините.

„Произходът на лирата“ е майсторски написан роман, наситен с много емоция. Запленен от магичната ни антична култура и музика, Уил Бъкингам пише история, която популяризира българския фолклор, митове и легенди по света. „Винаги е опасно да пишеш за историята на други народи“, признава авторът. За създаването на книгата Уил Бъкингам предприема три пътувания до България. Проучването му отнема много време в изследване на историческите архиви както в страната ни, така и извън нейните граници. Той получава подкрепа от много чуждестранни и български институции и организации, и не на последно място – от много приятели и колеги.

Седем години след последното му идване в България, Уил Бъкингам отново ще посети страната ни – този път, за да представи пред българските читатели романа си „Произходът на лирата“. По време на престоя му издателство „Ентусиаст“ и „Лекти център“ организират редица събития с неговото участие. Официалната премиера на книгата ще се състои в София на 8 април 2014 г. в Книжен център „Гринуич“ от 18,30 ч. Представяне на книгата ще има и във Варна в книжарница „Сиела“ на 12 април 2014 г. от 16 ч. Отново във Варна ще бъдат организирани още две срещи с автора – уъркшоп по творческо писане, както и международна среща, на която той ще е официален гост.

Ти, приятелю, си само следващият! Ти си следствието, което ще стане причина

„Ентусиаст“ публикува ново издание на автобиографичния роман на Любомир Левчев „Ти си следващият“ След дълго ...

Уил Бъкингам е роден през 1971 г. в Норич, Англия. Той е романист, философ и преподавател в Лестър, Англия. Пише книги в областта на художествената литература, философски книги, както и такива за деца. Води курсове по творческо писане в училището по хуманитарни науки към университета „Де Монтфорд“.

Последните му книги са: детската „The Snorgh and the Sailor“, романът „Произходът на лирата“, книга за самопомощ, която се казва „Introducing Happiness“, и монография, посветена на философа Еманюел Левинас. В момента подготвя – „A Book of Changes“ – книга, посветена на 64-те хексаграми от Идзин, както и поредица книги за деца.

„Sunday Times“ поставя блога му www.thinkbuddha.org, където са публикувани над 300 статии, в топ 100 на блоговете за 2009 г. Научете повече за автора на http://willbuckingham.com/

Почти мъртъв

Провокативна, изпълнена с хумор и ирония динамична трагикомедия повдига неудобни въпроси за повсеместната лудост, която цари днес в Бли...


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги