193 000 българи може да напуснат България през следващите години

31069
193 000 българи може да напуснат България през следващите години

Близо 193 000 българи може да напуснат трайно България през следващите години. Потенциалните емигранти са между 366 000 и 675 000 души. Повечето все още имат нагласата да живеят в чужбина само за няколко години. Възможните емигранти са около 17% от активните хора на възраст между 15 и 55 година.

Това посочват резултатите от проучване на социологическата агенция "Афис" „Потенциалните нагласи за емиграция на българите към страни в Западна Европа". Проучването е поръчано от български евродепутати в следствие на страховете на някои държави от ЕС от струпване на емигранти от България при тях

С това изследване се опитахме да дадем прогноза за потенциалната емигрантска вълна след прословутата дата 1 януари 2014, когато трябва да отпаднат ограниченията за нас, уточнява социологът Юрий Асланов в интервю за БНР. Той и екипът му предвиждат възможност в следващите пет години 180 до 300 000 души от България да потърсят работа в страни от ЕС, основно Германия и Великобритания.

Сравнявайки с данните отпреди три години, установихме че предпочитаните дестинации са променени. Тогава Испания беше основна цел, а Германия  беше на второ място. Сега тя стана водач. Явно има пряка връзка с икономическата ситуация в съответната страна, обяснява социологът.

Изследването показва още, че една много малка част от деклариралите готовност да емигрират, са готови да го веднага да си с тегнат багажа и да отпътуват. Около 20 - 25 000 души са подготвени и преговорят за ангажименти. В повечето случаи обаче, готовността се оказва само декларативна и е резултат от някакво конкретно разочарование, уточнява Асланов.

Лошото е, че има тенденция за нарастване броя на високообразованите и квалифицирани българи склонни към емиграция. Причините се коренят в това, че те вече вярват, че могат да се реализират и то съвсем законно, обяснява още социологът като подчертава, че образованите хора знаят как се заплаща техния труд в страните от Западна Европа и съпоставят с получаваното тук. Те вече имат самочувствието, че не са по-лоши специалисти от колегите в чужбина и затова търсят реално покритие на труда си.

Всяко ново поколение израства с все по-нарастващи космополитни усещания за света и по-слаба привързаност към определено място, па макар то да е родното. За младите светът е едно цяло, обобщава в интервю за БНР Юрий Асланов.

Дилемата пред младия човек

Който учи в България изглежда тройно губещ - хем го обучават зле, хем рядко го взимат на работа след като завърши. А ако го вземат, то ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com