60,66% са казали "ДА" на нова АЕЦ, 37,93% - "НЕ"

9134

В случай, че днес до края на деня пристигнат и останалите РИК, то повторното въвеждане на числовите данни от секционните протоколи може да бъде извършено сравнително бързо след това, заяви за БГНЕС говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

"Обобщената информация, която направихме във връзка с гласуването вътре в страната, показва, че отговор "да" са дали 60,66% от български гласоподаватели, а 37,93% - с отговор "не". Извън страната – с отговор "не" са отговорили 50,83% и 47,26% - с отговор "да", обясни Троянов.

"Необходимо е и технологично време на ЦИК да съпостави има ли грешки при първоначално и повторно въведените протоколи. На какво се дължат те. След което вече да излезе с решение за окончателните резултати", добави Троянов.

Окончателните резултати от проведения референдум ЦИК ще обяви най-късно до три дни от приключване на гласуването. Това е и законовият краен срок, в който ние да излезем с решение, посочи той. "Кога ще стане, зависи от това кога ще пристигнат РИК. Все пак метеорологичните условия не са благоприятни за бързото им придвижване. След като бъдат въведени всичките секционни протоколи повторно, тогава вече можем да имаме яснота дали може да бъдат обявени във вторник, или в сряда", обясни Бисер Троянов.

Той посочи, че все още не са пристигнали РИК на Бургас и на Варна. "Те са с голямо количество секции на тяхна територия и ги очакваме и тях. Причината е лошото време и отдалечеността от столицата", каза Троянов.

Пред Районните избирателни комисии изцяло са обработени всички секционни протоколи от гласуването в страната. "Към 2,30 часа вече приключи изцяло в рамките на страната ни въвеждането на числовите данни. Пред ЦИК са пристигнали до този момент към 17 РИК, които са донесли секционните протоколи за повторното им въвеждане тук в ЦИК. Отново в ЦИК пристигнаха и всички протокол-грами от гласуването в чужбина", каза Бисер Троянов. По-малко от половината очакваме до края на деня да пристигнат, добави той.

"Трябва да въведем всички секционни протоколи от гласуването вътре в страната отново, да съпоставим има ли извършени грешки при първоначалното или повторното въвеждане на числовите данни от секционните протоколи . Едва тогава ЦИК ще издаде с решение с окончателните резултати включително и дали са отишли на вчерашния референдум да гласуват повече от 20% от избирателите с право на глас", каза Троянов. Необходимо е резултатите да имат неоспорима точност, подчерта той.

В чужбина, в трите секции в Германия са били най-активни българските граждани – общо 650 български граждани са подали своя вот, като от тях 432 са отговорили с "не", каза Троянов. В Турция – в Анкара – 55, а в Бурса – 85 български граждани са подали гласовете си, посочи той. "В България най-активни са в област Плевен. 72,55% от гласоподавателите вчера са дали положителен отговор на поставения въпрос на референдума. За най-слабо активни процентното съотношение се пренася към Търговище с 25,60%, които са отговорили с "не". Същевременно обаче 72,5% от гласоподавателите в Търговище са отговорили с "да", каза Троянов.

Като цяло при предаването на секционните протоколи не са допуснати сериозни нарушения, които да предпоставят опорочаване на вота, който е преброяван, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com