61% одобряват забраната за пушене на обществени места

7087
61% одобряват забраната за пушене на обществени места

През януари 2013 г. одобрение към въведената преди шест месеца забрана за пушене на обществени места изразяват 61% от интервюираните, а неодобрение – 39%.

Това показват данните на НЦИОМ от проучване, проведено между 16 и 20 януари 2013 г. По-често подкрепят забраната жените, хората на възраст над 59 години (76% от тях), високо образованите, заможните и живеещите в селата. Против забраната по-често са мъжете, хората на възраст между 40 и 49 години и жителите на малките градове.

Високи стойности на одобрение към забраната са регистрирани сред хората, които никога не са пушили (86%), както и сред бившите пушачи (75%). Дори пушачите не се противопоставят единно на забраната – две трети от тях я отхвърлят, но една трета я подкрепят.

Като цяло по-голяма част от участвалите в изследването (58%) са непушачи – хора, които никога не са пушили и които са отказали цигарите. 3% от респондентите посочват, че са спрели цигарите след въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места. Няма промяна в тези дялове в сравнение с регистрираните през декември 2012 г.

В настоящото проучване 42% от интервюираните заявяват, че пушат. По-често пушат мъжете, хората на възраст до 49 години, респондентите със средно образование и живеещите в София, както и тези със средни и по-ниски доходи.

Данните показват, че сред симпатизантите на всички основни политически сили одобрението към забраната на тютюнопушенето на закрити обществени места е по-висок дял от неодобрението. Сред симпатизантите на ГЕРБ този дял е 64%, сред поддръжниците на БСП – 72%, сред избирателите на ДПС – 62%, сред подкрепящите "България на гражданите" – 57%. Видно е, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места не може да се използва пряко за партийни и предизборни цели, защото няма зависимост между личните мнения на респондентите по въпроса и заявените от тях политически предпочитания.

Редактор: Е. Гигова

Пушачите отново на протест: Не разделяйте нацията, разделете помещенията

Над 200 души се събраха на протест пред парламента с искане за равни права на пушачи и непушачи, предаде БГНЕС. Темата на протеста е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com