Анастас Анастасов: Нужда от Закон за отнемане на незаконно имущество има!

6646
Анастас Анастасов: Нужда от Закон за отнемане на незаконно имущество има!

Определено има нужда от Закон за отнемане на незаконно придобито имущество, заяви пред журналисти председателят на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Според предложението на ГЕРБ при образувано наказателно производство може да се стигне до обезпечаване на имущество, независимо дали има влязла в сила присъда, или не. Периодът, който ще обхваща проверката, ще е 10 години назад. Процедурата ще се задейства при несъответствие между имуществото и нетния доход, който надвишава 250 000 лв. за целия проверяван период.

„Ще се доказват доходите така, както се доказва по гражданския процес в България. Има три инстанции, от които се внася искането и съдът преценява. Ако няма доказателства, че има несъответствие на доходите и имуществото, което се притежава, няма да се постановява конфискация”, каза Анастасов. Ако имате една лавка, имате 1000 лв. на месец оборот, а имате къща за 400 000 лв., допълни той. Актът на съда трябва да влезе в сила, с което да бъде постановена конфискацията. 

За нанесените щети на конфискуваното имущество, при положение че е постановено, че лицето е невинно, отговорността се предлага да бъде по сега действащия Закон за отговорностите на държавата за причинени вреди. Гаранциите, които са в сега действащия закон и в този, който предлагаме, определено трябва да бъдат разширени, посочи Анастасов. Запорирането на имуществото означава, че не може да се разпореждате с него – нямате право да го продавате, а не че не може да осъществявате търговска дейност вътре, уточни той.

„Преди година в Англия стана въпрос за имотите на ромските барони, които се занимават с проституция и с джебчийство – огромни къщи, на огромна стойност, но никой не иска да ги купи. Този имот е в средата на квартала, в който живее този клан – представете си какво ще се случи. Изключително много се коментира въпросът дали трябва да се стига до такава разпродажба, или има възможност, ако имотът е построен законно – да бъде предоставен на държавата за други дейности. И досега макар и 10-15 пъти да е обявена за продажба къщата на Митьо Очите в Бургас, не се е явил нито един кандидат да я купи. В тези текстове трябва да се направи много сериозна промяна", заяви той.

"Винаги съм бил с ясното намерение, че този закон трябва да бъде приет. На първо гласуване се обсъжда основната идея на закона, концепцията. Оспорването на текстовете става между първо и второ гласуване. Отворени сме към всякакви предложения и ще има такава работна група”, каза Анастас Анастасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com