БХК против опитите за връщане на институционалната грижа за психично болните

10454
БХК против опитите за връщане на институционалната грижа за психично болните

Приетите в средата на декември 2012 г. изменения в наредби 39 и 40 на МЗ, с които се въвежда възможността общопрактикуващите лекари да насочват психично болни без оглед на тяхното състояние за диспансеризация в болнични заведения чрез специална бланка, засяга сериозно възможностите за тяхното извънинституционално лечение.

За това алармират от БХК. Според тях, резултатът от тази мярка ще бъде безсмисленото и в много случаи вредно институционализиране на хората с психични разстройства, тяхното допълнително стигматизиране и лишаването им от възможност да вземат решения за начина, по който те искат да бъдат лекувани.

Досегашната възможност за насочването на тези хора към психиатри, практикуващи в общността, бе и бездруго свита поради ограничения брой направления, които общопрактикуващите лекари можеха да издават. Вместо да разширят тази възможност, бюрократите от Министерството на здравеопазването я ограничиха още повече с въвеждането на специалната бланка, която ще даде на общопрактикуващите лекари възможност да спестяват направления чрез общата бланка и по този начин да получават премии.

Специалната бланка е вероятно да стане повод за дълготрайно ограничаване на достъпа на психично болните до кабинетите на общопрактикуващите лекари и до психиатри, практикуващи в общността, посочват от БХК. Институционализацията се насърчава допълнително от изискването в новия Национален рамков договор за 2013 г. общопрактикуващите лекари да насочват психично болните задължително към болнични заведения и диспансери чрез специалната бланка, когато установят трайни психични разстройства.

БХК се противопоставя категорично на това връщане към изживели времето си подходи за лечение на психично болните хора в България чрез тяхната институционализация и стигматизация. Това е антиевропейски подход, който съдържа сериозен потенциал за нарушаване на техните човешки права. Той е антихуманен и дискриминационен и е вероятно да доведе до ръст на жалбите срещу България в Европейския съд по правата на човека, където нашата страна и бездруго е осъждана често за нарушаване на правата на психично болните хора, заявяват от БХК. За последен път това се случи през изминалата година с решението на Голямата камара на ЕСПЧ по делото Станев срещу България, което касае злоупотреба с институционализация на хронично болен.

БХК призовават психиатричната общност, организациите на потребителите на психично-здравни услуги и цялата българска общественост да даде отпор на тези мерки на здравното министерство, за които има сериозни основания да се предполага, че са приети с лобистка цел и в интерес на психиатричните институции, които чрез реализацията им ще получат допълнително финансиране. Институционалната психиатрия има място в едно демократично общество, което уважава правата на човека, но само като крайно средство, допълват още от БХК.

Една година без Теодора Захариева

На 7 януари се навършва една година, откакто си отиде Теодора Захариева, която почина след дълга борба с рака."На 7 януари 2012 г. си о...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com