Борисов: Хора като Баретата трябва да стоят в ареста

11427
Борисов: Хора като Баретата трябва да стоят в ареста

Златомир Иванов-Баретата има присъда на първа инстанция. Винаги съм казвал, че тези хора трябва да стоят в ареста. Това е здравословно за самите тях, заяви премиерът Бойко Борисов по пово покушението срещу Златомир Иванов-Баретата, съобщи БГНЕС.

Според министър-председателя, хора, които се конвоират от ареста, минават по друг маршрут, през вътрешен двор и под охрана. Да се надяваме, че един ден ще има напредък в тази част от законодателството, добави Борисов.

Рано тази сутрин в центъра на столицата пред входа на Съдебната палата бе прострелян Златомир Иванов-Баретата. При нападението бе ранен и човек от охраната на Баретата. До момента няма никаква информация за нападателите. Няма и задържани.

Красимир Ципов от ГЕРБ определи пред бтв случилото се със Златко Баретата като неприятен инцидент. От ГЕРБ засега отказват коментар за версиите.

Според бившия вътрешен министър Румен Петков обаче фактът, че държавата не е взела мерки за безопасността на Баретата, е много притеснителен. "Това е едно от най-наглите покушения от 90-та година насам, и то на място, което поставя под съмнение способността на държавата да гарантира безопасността на висшите магистрати", каза той пред бтв.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и главният прокурор Сотир Цацаров също все още мълчат, тъй като са в Брюксел на конференция, посветена на превенцията на насилствения екстремизъм.

Междувременно стана ясно, че е образувано досъдебно производство за стрелбата срещу Баретата.

Днес 29.01.2013 г., след стрелба пред централния вход на Съдебната палата в гр. София, СГП започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител, за направен опит за убийство, извършен по начин и със средства опасни за живота на мнозина, както и за причинен чрез взрив умишлен пожар - престъпления по чл. 116 ал.1 т.6, вр. чл.18 ал.1 НК и по чл.333, вр. чл.330 НК, се казва в съобщение на прокуратурата.

Всички действия от компетентността на прокуратурата са предприети незабавно. Определен е наблюдаващ прокурор от СГП, който активно ръководи и участва при първоначалните действия по разследването, провеждано на този етап от органите на СДВР.

Сериозно безпокойство и тревога буди възможността да се извърши такъв брутален акт на насилие в центъра на столицата, в район, в който са ситуирани основни държавни институции и обществени сгради, акт, извършен по начин застрашаващ живота и здравето на много граждани, заявяват от прокуратурата.

Два екипа са стреляли по Баретата

"Това е организирана работа, явно има два екипа." Това каза Валентин Луков, един от подсъдимите по делото срещу Златомир Иванов-Баретат...

Рано тази сутрин в центъра на столицата пред входа на Съдебната палата бе прострелян Златомир Иванов-Баретата. При нападението бе ранен и човек на охраната на Баретата. Това е 43-годишният Атанас Станков, който чувайки изстрелите, е започнал да стреля срещу снайперист, намиращ се в отсрещната сграда срещу палатата. След това и охранителят е бил прострелян. Охранителят е отведен с цивилна кола в "Пирогов". Баретата е прострелян с 4 патрона и е настанен в "Пирогов".

Инцидентът тази сутрин стана малко преди 9.30 часа. В същото време срещу сградата на Съдебната палата избухна огромен пожар. Силно димеше последният етаж на сградата на Търговския център, където се намират адвокатски кантори. Оттам е стреляно по Баретата. По неофициална информация нападателите сами са подпалили апартамента, за да заличат следите. Районът е отцепен, пожарът в сградата срещу палатата е потушен. Отстрани на Съдебната палата все още има следи от кръв. Всичко се случва посред бял ден, по улиците по време на стрелбата е имало и много хора.

Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com