bTV, ТВ7 и Виваком с картел заради Булсатком, казва потребителска организация

38044
bTV, ТВ7 и Виваком с картел заради Булсатком, казва потребителска организация

Тежки обвинения за нелоялни търговски практики и картел между bTV, ТВ7 и "Виваком" отправиха от Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ).

Твърденията си АПТИУ е изложила в специално писмо, което е пратено до европейския комисар по технологиите и медиите Нели Крус, до председателя на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов, шефа на СЕМ Георги Лозанов и председателя на КРС Веселин Божков.

ТВ7 се сдоби с нов собственик

Една от най-големите ефирни телевизии у нас – ТВ7, вече има нов собственик. Това е британският инвестиционен фонд Alegro Capital,...

В писмото, което беше публикувано в офнюз, се казва, че действията на bTV, ТВ7 и "Виваком" са в нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и по-специално чл. 15 и чл. 36. Член 15 засяга конкуренцията на пазара, а член 36 - нелоялното привличане на клиенти, в резултат на което се прекратяват или се нарушават сключени договори, или се осуетява сключването им с конкуренти.

От АПТИУ посочват, че през 2010-2011 година "Виваком" (БТК-АД) са използвали подобен похват за привличане на клиенти при срива на билинга на Mtel по това време.

Асоциацията изказва подозрение относно връзката "Корпоративна търговска банка (КТБ)", която съществува между ТВ7 и "Виваком". КТБ е собственик на ТВ7 и на Виваком - банката държи мажоритарен дял в Българската телекомуникационна компания с търговско име "Виваком" от средата на ноември насам. КТБ има този дял в съдружие с руската VTB Capital. В писмото си АПТИУ посочва и че, според техни източници, логистичната дейност за рекламата в bTV Media Group се държи също от КТБ.

Припомняме, че на 22 декември bTV спря излъчването си към "Булсатком" с обяснение за неуредени финансови взаимоотношения. Още същия ден към нея се присъедини и ТВ7 с почти идентично писмо. Ден по-късно двете телевизии съобщиха, че възобновяват сигнала, но само до Нова година, а след това го спират, ако не бъдат изчистени взаимоотношенията с кабелния оператор.

bTV отряза „Булсатком“, последва ги ТВ7

От 3.00 часа тази нощ абонатите на сателитния оператор „Булсатком“ вече нямат достъп до каналите на bTV Media Group. Причин...

В отговор на решението на bTV и ТВ7 Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) заяви, че всичките й членове ще спрат излъчването на БТВ, ТВ7 и по-малките им канали, тъй като не могат да си позволят новите цени, които им искат двете телевизии.

На следващия ден Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги и "Булсатком" дадоха пресконференция. На нея шефът на асоциацията Янаки Ганчев обвини bTV и ТВ7 в картел, който работи за прехвърляне на абонати към "Виваком". От "Булсатком" пък казаха, че всъщност падежът на задълженията им към bTV изтича в средата на януари.

Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com