Цената на пилешкото месо леко се покачва

5805
Цената на пилешкото месо леко се покачва

През наблюдавания период (23 – 30 януари 2013 г.) пазарът на агнешко месо в страната продължава да е относително спокоен, като само в отделни области са регистрирани по-чувствителни седмични ценови изменения, главно в посока надолу, съобщават от МЗХ.

Цените на едро на цяло агне по области варират в диапазона от 12,25 лв./кг (Кърджали) до 15,59 лв./кг (Пловдив). Само във Варна и Кърджали се отчита седмично изменение на цената на продукта – понижение съответно със 7,8 и 12,5%. В резултат, средната цена на едро на цяло агне за страната се понижава с 1,6% спрямо предходната седмица, до 13,14 лв./кг.

В магазинната мрежа на областите, където е налице предлагане на цяло агне, не са отчетени седмични колебания на ценовите стойности. Средно за страната, цените на дребно се запазват на нивата от предходната седмица - 13,64 лв./кг в големите търговски вериги (ГТВ) и 13,72 лв./кг в другите търговски обекти (ДТО). Предлагането на едро на агнешкия бут остава в ценовия интервал от 11,70 лв./кг (Пазарджик) до 19,98 лв./кг (Благоевград). В почти всички области цените на едро на продукта остават без промяна. Само в две области се отчита седмично изменение на цените – понижение със 7,9% в Кърджали и поскъпване с 6,1% в Русе. Тези колебания не оказват влияние върху средната цена на едро за страната и тя се запазва на нивото от предходната седмица – 14,88 лв./кг.

Предлагането на едро на агнешка плешка остава в ценовия диапазон от 10,73 лв./кг (Пазарджик) до 17,51 лв./кг (Благоевград и Русе). При липса на седмични ценови колебания по области, средната стойност за страната се задържа на ниво от 13,75 лв./кг. В ГТВ агнешката плешка се продава на цени от 10,49 лв./кг до 14,30 лв./кг, като най-ниските цени са регистрирани във Варна, а най-високите - в Ловеч. В две области се отчита седмично изменение на цената – понижение с 27,2% във Варна (където е отчетена и най-ниската цена за страната, вероятно промоционална) и с 10,3% - в Кърджали. Това води до намаление на средната за страната цена на агнешката плешка в ГТВ с 6,6% спрямо предходната седмица, до 13,03 лв./кг.

Като цяло, през периода на наблюдение (23 - 30 януари 2013 г.) се отчита леко покачване на цените по веригата на предлагане на пилешко месо спрямо предходната седмица.

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле отбелязва повишение с 1,4% спрямо предходната седмица до 4,24 лв./кг. По области, предлагането е в ценовия диапазон от 3,85 лв./кг (Монтана) до 5,05 лв./кг (Разград). В единадесет от областите се наблюдава поскъпване на продукта спрямо предходната седмица, достигащо до 7,7% в Силистра, а в други пет - поевтиняване с до 2,7% в Ловеч.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) нараства с 1,3% спрямо предходната седмица до 4,86 лв./кг. Предлагането е в границите от 4,32 лв./кг (Хасково) до 5,32 лв./кг (Благоевград). В девет области цените отбелязват седмично повишение в рамките на 2,7 – 9,1%, най-чувствително в Благоевград, Варна и Кюстендил. Понижение на цените е регистрирано само в Хасково (с 6,5%), Перник и София (с по 1%).

През анализирания период средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,94 лв./кг, с 0,2% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, търговията е в ценовия диапазон от 4,15 лв./кг (Търговище) до 5,25 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пазарджик и Плевен). Само в три области е отчетено седмично изменение на цените – във Враца понижение с 6,2%, а в Благоевград и Варна – леко повишение, с по 0,7%. Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,29 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,94 лв./кг в Търговище. В област Монтана цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,04 лв./кг.

Редактор: Е. Гигова

Беларус спря вноса на птичи продукти от България

Бившата съветска република Беларус въведе временни ограничения за вноса на птици и птичи продукти от България и Дания. Решението е взет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com