Ч. Янев: Има корупционна симбиоза между правосъдието и монополите

9299

99% от магистратите си вършат съвестно работа, има някаква групичка, която с власт и други методи поддържа този начин на работа, който е шокиращ.

Има корупционна симбиоза между правосъдието и монополите, имаме монополи на квадрат, което е уникално за целия свят. Това каза Чавдар Янев, който близо месец беше обявил гладна стачка пред Висшия съдебен съвет (ВСС). След Новогодишните празници Янев премести протеста си на голямо столично кръстовище и обясни, че той е само преход към много по-големи протестни действия, съобщи БГНЕС.

"Протестът е символичен като окупация, ще продължи до 8-ми. Тогава други хора поемат щафетата с по-голяма организация и ще се премине към гражданско неподчинение. За мен ще бъде чест да се включа в този протест", обясни той. Трябва да продължим, ние сме малки, мобилни, мислим нестандартно, винаги нещо трябва да измислим, нещо ново, различно, което да събира привърженици, съчувствие, каза още Янев. Освен личния си автомобил активистът носеше и голям трансперант с надпис "Стрижете ни, а като ни одерете кой ще ви плаща…".

Янев определи резултата от протеста си пред ВСС като "неочаквано прекрасен". "Подкрепата на хората, на всички хора, подкрепата беше всеобхватна и нещата взривно се развиват на добре. Имаше раздвижване в съдебната власт, даже малко фрапантно, бих казал шокиращо", допълни той. Янев се похвали и от намирането на съмишленици като поета - дисидент Николай Колев – Босия и Янаки Ганчев.

Причина за оригиналният протест на Чавдар Янев е случилото се по време на съдебното производство, което той води срещу "Топлофикация" София. "Едно нормално дело, елементарно за доказване в съда, продължи близо 12 г. И най-фрапантното е, че от октомври 2011 г. до сега няма кой да накара "Топлофикация" да изпълни съдебно решение. Това е абсурдно и много показателно за правосъдието в България", припомни той.

Янев сподели мнението на Николай Колев, че изборът на нов главен прокурор няма да доведе до никакви промени в съдебната система. Активистът бе категоричен, че нужните подобрения няма да дойдат и след парламентарните избори. "Вотът нищо няма да промени, обществена тайна е, че той се подменя. Колкото и да гласуват, колкото и да бойкотират изборите. За мен основното е да се промени съдебната власт, този закон, лош или добър, трябва да се спазва, трябва да се уважава и да респектира", разясни позицията си Янев.

Той спомена също, че по време на протестите председателят на етичната комисия на ВСС е обявил, че няма да допусне прецедента "Георгиева - Янев", защото заради него "ще трябва да се закрие държавата". "Това бяха точно неговите думи, не знам как ще се отметне от тях. Един прецедент в нормална държава наистина променя законите, няма нищо драматично. Виждат хората, че законът не е адекватен и се коригира. Съвсем нормална процедура, без емоции, но тук вече приемат, че прецедентът застрашава устоите на държавата", заяви Янев.

Редактор: Е. Гигова

Дайте шанс на Цацаров

Че новият главен прокурор си е на мястото, се разбира дори само от факта, че още за началото на следващата седмица са насрочени обсъжда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com