Чобанов: България е в ситуация на застинала икономика

19433
Чобанов: България е в ситуация на застинала икономика

В ситуация на застинала икономика сме, дори в номинално изражение. Номиналното нарастване е само 0.6 процента. Това се дължи на прогонването на инвеститори, на административен натиск и контрол, генериране на сериозни задължения и просрочия от страна на държавата. В последните 4 години липсваха реформи". Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов на обсъждането на ветото на президента върху актуализацията на Бюджет 2013, цитиран от „Фокус”

„Намираме се в бюджет, който продължава тенденцията за провеждане на политика, която стопира всякакви възможности за растеж. Създадена е илюзия за фискална дисциплина, дефицитът през 2010 година е в размер на 2.8 милиарда лева", каза още Чобанов.

„Намираме се в ситуация на неплащане навреме на бизнеса, натрупване на просрочия, включително на данъци и ДДС, спрени плащания към чуждестранни инвеститори и компании, с което България е заличена от инвестиционната карта на Европа", заяви Петър Чобанов.

„Публикувани са задълженията на общините, както и редица други показатели, засягащи финансовата дисциплина на общините. Данните за второто тримесечие ще бъдат публикувани в края на август", обясни той.

Ще се създаде Дирекция „Фискален контрол", каза още той.

„Това е реформа, която в Румъния е направена отдавна, но ние в последните 4 години не сме се вслушали в тази добра практика", обясни финансовият министър. „Направихме работна група с бизнеса за предложения за намаляване на административната тежест", каза той.

Борисов към Орешарски: Ако бяхте казали, че искате да изтеглите кредит, щяхме да сме "за"

Г-н Орешарски, ако бяхте казали, че искате да изтеглите кредит, за да попълните фискалния резерв, щяхме да гласуваме „за”. ...

„Ще създадем нова позиция в НАП - трети заместник-изпълнителен директор, с ресор „събиране", каза министърът.

„Повишихме прозрачността и отчетността по просрочените задължения по отношение на ДДС. Анализът показва ясни слабости в процеса през последните 4 години - неспазване на законоустановените срокове за възстановяване на ДДС; възстановяване на ДДС в по-малък размер в края на годината за по-добър резултат във фискалната политика; липса на информираност на данъчно задължените лица. Как да имаме добра събираемост, как да имаме фискална дисциплина?", коментира Чобанов.

Той отчете, че сега Министерството на финансите е въвело ежедневен контрол върху процеса на възстановяване на ДДС.

Основният проблем е, че няма инвестиции, тъй като няма бизнес среда. За съжаление, обикновеният българин в последните години живее в ситуация на стагнация и много близка до рецесия. За някои от хората рецесията вече е настъпила, особено за тези, които вече загубиха работните си места. Ситуацията в момента е тежка за обикновения българин. Не можем да спекулираме с това колко по-зле може да стане, накъде може да тръгне. В момента основният проблем е, че няма инвестиции, тъй като няма бизнес среда. Тя е разрушена неколкократно. Въпросът е по-бързо да възстановим бизнес средата, за да може да се създават работни места и първоначално част от безработните да успеят да намерят своята реализация, обясни министърът.

Във връзка със срещата му с президента, Чобанов каза: „На срещата домакин беше президентът и ако беше решил, щеше да даде прессъобщение от срещата. Срещата беше на четири очи и за мен основният фокус на разговора беше актуализацията на бюджета”.

"Атака": ГЕРБ галеше по главата Росен Плевнелиев

Ветото върху актуализацията на бюджета е чисто политическо и лично аз, по убеждение, ще гласувам срещу него, защото от икономическа гле...

На въпрос дали ще изнесе списък с хора, които имат сделки с офшорни компании: „Не бих могъл да знам кога би могло да се получи тази информация. Тя минава през НАП, до която теоретично бих могъл да имам достъп, а нямам достъп, тъй като представлява данъчна тайна. Там информация за плащане на данъци и т.н., но тя е данъчна тайна и дори аз не съм я виждал”.

Според него твърдението, че вървим по гръцкия сценарий е доста развинтена фантазия.

Между работодателите и синдикатите няма консенсус по отношение на това дали да се увеличи минималната работна заплата. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов на брифинг в парламента след отхвърлянето на президентското вето върху актуализацията на Бюджет 2013.

„Те са на коренно противоположни позиции. Работодателите са „против”, синдикатите са „за”. Различни са предложенията, които варират от 10 до 30 лева още тази година и приблизително в същия порядък за следващата година. Към момента консенсус не е постигнат”, заяви министър Чобанов.

„Тристранният диалог беше възстановен, което е много положително развитие, тъй като дава възможност за легитимно развитие на дискусиите, които провеждаме, въпреки че тристранният диалог не функционираше, когато правителството предложи актуализацията на бюджета. Тогава в неофициален формат свиках отново работодатели и синдикати”, обясни Петър Чобанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com