Цонева: ГЕРБ не желае да променя Изборния кодекс

8350
Цонева: ГЕРБ не желае да променя Изборния кодекс

Има демократична привидност и всичко се случва под натиск, заяви по БНР ръководителят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева във връзка със скандалите в парламента около приемането на промени в Изборния кодекс.

Смятам, че и този път ще стане така, добави Цонева. "Управляващите нямат желание да коригират правилата. В основната си част предложенията в зала, които предизвикват разгорещен дебат, са от опозицията", посочи тя и цитира 2 приоритетни препоръки на ОССЕ, около които се имаше разгорещен дебат, предаде БГНЕС.

"Сърцевината на тази криза е в нежеланието и неосъзнатата необходимост за промяна на правилата. ГЕРБ действително харесват създадения от тях Изборен кодекс и вярват, че той не съдържа дефицити, за да се подлагаме на това изпитание", е мнението на Антоанета Цонева.

В Резолюцията си ПАСЕ настоява препоръките на Венецианската комисия да бъдат приведени към действащия Изборен кодекс, посочи тя. "Те очакват от нас избори, които са честни и прозрачни и които полагат доверие в процеса. Всички "избори" – номинации, опит за избор на конституционен съдия, процедурата по избор на главен прокурор – всичко това са нашите български избори, които правим. Атакува се фронтално и в крайна сметка се прилага една фасада", каза Антоанета Цонева.

За съжаление, възможността НПО да влияят върху процеса на изготвяне на нови изборни правила е ограничена, обясни тя. "В началото на септември изпратихме становище с коментари по вече направени предложения. То не беше разпространено до членовете на правната комисия. Намерихме подходи това да стане и част от нашите предложения бяха включени в предложенията на опозицията. Самата правна техника, подходите за това да не се изслушват аргументи крайно нагнетяват дискусията. Това е резултат на нежеланието на управляващото мнозинство да изслуша аргументи", заяви Цонева.

Тази парламентарна криза е именно продукт на нежеланието да бъдат изслушани аргументи, продължи тя. Ако не се изслушват аргументи, ако не се привеждат примери за вече съществуващи порочни практики, не виждам никакъв начин да излезем от това, заяви Цонева.

Докладът на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка направи много горчива констатация за България – че всички промени са плод на външен натиск, припомни тя. Според нея, няма начин постоянно да разчитаме на международни организации да решават вместо нас.

Редактор: Д. Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com