Да спасим кометите на Камен

30759

Общоприети схващания в наши дни е, че животът е безценен, както и че реализацията на всички наши мечти зависят единствено от нас самите, от личната ни сила на духа и решимост. За Камен Сарафов, превърнал в своя мисия това да помага на други хора да реализират своите мечти, животът има много по-цинична стойност – стотиците хиляди лева, от които се нуждае, за да се излекува от много рядка, и изключително агресивна, форма на рак.

Ако трябва да опиша Камен с няколко думи то това ще изключително борбен човек, каза в интервю за БГНЕС Даниел, един от приятелите на болното момче. За него няма невъзможни неща, каквото и да му се е случвало до момента винаги се е справял с него, допълни Милена Сарафова, сестрата на Камен. Винаги е намирал начин да помогне на всеки до него, каза тя.

Камен е адски позитивен, нахъсан, вярващ до безумие в нещата, с които се захваща, продължи Даниел. "Винаги докато съм бил с него се е борил с нещо, дали ще е бъде с това да влезе в университета по архитектура, поредната му бизнес идея. Или пък с фондацията, на която е председател, да я развива, тя да достига до повече млади хора, така че да ги провокира да стартират и те бизнес. Целия живот на Камен е изтъкан с борби и стремежа му да върви напред", каза той.

Това, което му се случва в момента е най-трудното изпитание, което живота му поставя, допълни Милена. Тя разясни, че заболяването на Камен започна в началото на миналата година с подуването на един от пръстите на крака. "Което на човек, ако му се случи никога не би предположил, че може да бъде толкова сериозно. В началото на годината беше направена биопсия, след което се установи, че диагнозата е Сарком на Юинг", разясни тя.

Саркомът е специфична форма тумор на костния мозък, която се развива много бързо. В случая на Камен, ракът засяга само меките тъкани и върви по лимфните възли на левия му крак. В последствие болният пръст на момчето е ампутиран, а в края на миналата година здравословното състояние на Камен рязко се влошава. Лимфните възли по левия крак, слабините и коремната област на Камен се запушват, което предизвиква огромни трудности при предвижването и нуждата той да взима болкоуспокояващи. В момента Камен е в мексиканска клиника, където се следи неговото състояние докато бъдат събрани нужните средства за лечение в Европа.

Камен беше диагностициран със Сарком на Юинг, но не беше дадено категорично становище дали това е сигурната диагноза за него, разясни Даниел. "Бяха поставени две диагнози - Сарком на Юинг и Синовиалнен Сарком, като двете се лекуват по съвсем различен начин. Това е и причината, на която на него му отнема много време да избере правилното лечение и мястото, където да бъде излекуван", поясни Милена.

Камен е обиколил всички възможни места в България, в които има шанс да се лекува, каза още сестрата на болното момче. За последно страната ни той се е лекувал в частна клиника. "Защо не се лекува в държавни клиники? Може би защото всеки човек, когато се бори за живота си търси начин да бъде излекуван по-бързо, наистина да бъде здрав. В много от случаите той среща хора, които му казват, че той има много малко живот останал", каза още Милена.

От организацията, посветена на събирането на средства за болното момче – "Кометите на Камен" – се обръщат и към Държавния фонд за лечение в чужбина, поясни Даниел. "Но държавната администрация в това отношение е много бавна, а състоянието на Камен е такова, и скоростта не ни дава възможност да стоим и да чакаме и да разчитаме на държавно финансиране", обясни той. Това ни провокира да започнем ние да действаме здраво, заобикаляйки държавни пътища, добави Даниел.

Тромавите, и често изостанали в сравнение със световните практики процедури и в други държавни институции пречат на Камен да получи адекватна помощ. Милена обясни: "Ние подадохме документи в НЗОК, но имаме нужда от оферта, изпратена от клиника от ЕС, в който да бъде описано подробно самото лечение - какви са неговите етапи, каква е цената. Но клиника във Франция искат първо да бъдат преведени парите, а след това да ни бъде дадена подробна информация за етапите на лечение. И тук става едно разминаване, едното зависи от другото, а ние нямаме парите, няма как да ги преведем".

Камен Сарафов, едва на 25 години, завършва архитектура, след което основава собствена фирма за архитектура и проектиране. Има налудничаво красива мечта – да построи сграда в космоса. А докато все още проектира сгради на Земята, Камен доброволно се посвещава на фондация, целяща да помогне на млади предприемачи, искащи да развият бизнес в България. Докато безусловно помага на други да проектират и изградят мечтите си за около две години се издига от доброволец до председател на фондацията – достатъчно доказателство за неговата отдаденост.

Камен изпитва едно удоволствие от това да се храни с подбуждането на предприемаческия дух в другите хора, каза Даниел. "Винаги му е доставяло удоволствие да помогне, да консултира, да насърчи човек, да му покаже правия път и после да види как този човек сам се справя", заяви той."Камен живее, за да помага на хората, за него това е нещо, което му доставя най-голямото щастие", допълни Милена.

В момента като част от "Кометите на Камен" работят над 40 души, занимаващи активно с движението на кампанията. Голяма част от тях не са лични приятели или познати на болното момче, а са се включили доброволно. "Може би това, че винаги е помагал на хората, не само на приятелите, довежда до това че сега те му помагат", коментира Милена.

Трудно е да се постави точна цена за лечението на Камен, като според сестрата на болното момче тя може да достигне до 300 000 евро. За стартиране на процедурите и първият етап от лечението на Камен във френска клиника са нужни около 50 000 евро. Средства за каузата на Камен могат да бъдат дарени чрез СМС на телефон 17 777 с текст DMS KAMEN, както и на следните банкови сметки:

BG34FINV91501315730309 BGN

BG66FINV91501315730315 EUR

BG82FINV91501315730318 USD

Swift / BIC Code: FINVBGSF

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com