Дете потърси полицията заради домашно насилие

16572
Дете потърси полицията заради домашно насилие

12-годишно дете от Русе е потърсило полицейска закрила заради домашно насилие, на което станало жертва, съобщи на пресконференция директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Русе Татяна Дончева, съобщи БГНЕС.

Това е един от общо 7-те случая на деца-жертви на домашно насилие, които са регистрирани от социалните служби в Русе и Бяла от началото на годината. В конкретния случай, който бе изнесен на пресконференцията, става въпрос за дете, за което при развода на родителите му родителските права са били присъдени на бащата. Той обаче почива, след което детето остава да го гледат баба му и дядо му.

Майката решава да го изведе от дома, в който живее, и го води в своето жилище. Следват побои, скандали, дори спане на улицата. Детето не издържа и търси полицията, след което е настанено в защитено жилище от социалните служби, а достъпът на майката до него е ограничен.

Според Татяна Дончева случаите на домашно насилие зачестяват, но жертвите не ги обявяват поради страх и срам. По линия на Националната програма за превенция и защита от домашно насилие-2013 социалните служби имат правото да поискат от Районния съд защита за малтретирани деца и хора с увреждания. В момента в Русенска област съществуват три неправителствени организации, които оказват подкрепа на хора, пострадали от домашно насилие.

Искат криминализиране на домашното насилие

Да се криминализира домашното насилие. Това поискаха днес участниците от неправителствени организации в кръгла маса, посветена на проб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com