До 2015 г. децата с увреждания ще бъдат извадени от социалните домове

9826
До 2015 г. децата с увреждания ще бъдат извадени от социалните домове

Децата с умствени и физически увреждания, които живеят в социалните домове, ще бъдат извадени от тях и настанени в центрове от семеен тип или в защитени жилища до 2015 г. Това предвижда проектът "Детство за всички", резултатите от първия етап на който бях представени на пресконференция днес, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Проектът е на стойност 4 960 400 лева и се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси".

Към момента около 1800 деца над 3-годишна възраст и младежи са настанени в 23 специализирани заведения за деца с умствена изостаналост, 1 за такива с физически увреждания и 3 домове за медико-социални грижи. Средният капацитет на такова заведение е 55 деца, но в някои от тях живеят по около 100. Това затруднява превенцията, качеството на социалните услуги и прави на практика невъзможен индивидуалния подход.

Проектът "Детство за всички” трябва да създаде устойчив и работещ модел за деинституционализиране на децата с увреждания и да ги подготви за успешно извеждане от домовете до декември 2014 г.

Предвижда се в 62 големи (с финансиране по ОПРР) и 19 малки (с финансиране по ОПРСР) общини да бъдат изградени общо 149 малки групови домове за деца и младежи с увреждания, 36 защитени жилища за младежи, които са с по-висока степен на самостоятелност и способност за самообслужване. Предвижда се също изграждането на дневни центрове за рехабилитация, така че денят на всяко дете да бъде организиран по подобие на семейната среда. Целта е в края общините да имат мрежа от стабилни социални услуги, които да отговарят на изискванията на всяко дете.

В края на 2007 г. е направена оценка за индивидуалните потребности на всяко от на 1797-те деца с увреждания от домовете. За всяко от тях са препоръчани конкретни пакети от услуги, които да заменят институционалната грижа. В рамките на проекта са създадени 28 регионални звена за осигуряване изпълнението на здравните услуги, с участието на общините, районните здравни инспекции.

В рамките на следващата година и половина ще бъде извършена втора индивидуална оценка на всяко дете или младеж, преди те да бъдат преместени в новите защитени жилища. През това време ще се проведе и обучение на екипите и подготовка на социалните услуги от общините.

„Целта е до 2015 г. децата с увреждания и младежите, които в момента са в институциите, да заживеят в обществото. Важното за нас е нещата да се случат като вземем предвид индивидуалните потребности на всяко дете. На тази база трябва да преценим колко и какви услуги са необходими, за да заместим институциите", обясни Доника Колева, ръководител на проекта.

По думите й, очакванията са закриването на първите от сега съществуващите домове да стане най-рано в средата на 2013 г. Това обаче не е сигурно заради обществените поръчки, които трябва да проведат общините.

Ивайло Миланов от Национално звено за деинституционализация към ДАЗД обясни, че ще бъде създадена база данни за всяко дете с координатите на всички негови роднини, както и кратка презентация на детето - интереси, способности, умения и др.

Проведени са изследвания на 1217 родители и роднини. 240 от тях са заявили желание да поддържат контакт, но 196 твърдо не желаят това. 81 желаят, но имат нужда от повече информация и подкрепа.

Пенка Владова от PR агенция "Янев и Янев" , която отговаря за националната информационна кампания в рамките на проекта коментира, че реформата може да успее само ако цялото общество е готово да подаде ръка на тези деца.

За лице на кампанията е избрана детската вокална група "Пим-Пам". До началото на февруари ще бъде изработен аудио-визуален клип, чиято цел е да информира обществото за съдбите на децата с увреждания от домовете, както и за новите социални услуги, които ще бъдат разработени в рамките на проекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com