Дървата и въглищата също поскъпват

4751
Дървата и въглищата също поскъпват

След скока в цените на автомобилните горива, поскъпва и горивото за отопление. С 15 % се повишава цената на въглищата за този отоплителен сезон, обявиха представители на бранша. По-скъпи ще са и дървата за огрев.

Въпреки че се очаква най-висок ръст за купуване на материали за огрев през септември, хората вече са започнали да се снабдяват с дърва и въглища за зимния сезон. Това коментира пред БНТ регионалният мениджър на "Топливо" за столицата Бисер Владимиров. Според експерта най-търсени в момента са въглищата. Цената им е 330 лв. за тон. Те са внос от Русия и именно транспортните разходи са причина за повишението с около 15 на сто на цената им спрямо миналия отоплителен сезон, предаде КРОСС. Домакинство, отопляващо се на въглища, обикновено купува между 5 и 7 тона за зимата.

Малко вероятно е горивата да стигнат 3 лв.

Във връзка с поредното увеличение при горивата, министър Делян Добрев успокои всички граждани, че е малко вероятно стойността им да д...

В момента се купуват и дърва, при които не се забелязва по-високо от обичайното търсене, коментира експертът. Въглищата и дървата за огрев се пазаруват именно лятото при хубаво време, за да могат да се складират за зимния сезон в помещенията сухи. Цената на нарязаните и нацепени дърва за огрев е 80 лв. за кубик, за 65 лв. на кубик се търгуват дърветата, фабрично нарязани по метър дължина.

Владимиров посочи, че по данни на "Топливо" не се отчита повишение на цената на дървата за огрев спрямо предишния сезон. Мениджърът разясни и че все по-често клиентите търсят пелети. Тяхната цена е 460 лв. на тон.

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com