ЕК дава около 180 млн. лева за завода за отпадъци в София

8672
ЕК дава около 180 млн. лева за завода за отпадъци в София

Чаканият дълго време завод за преработка на отпадъци в София най-вероятно ще бъде финансиран и от Европа. Това заяви на специална пресконференция столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Парите, които ще да бъдат отпуснати от ЕС за втората фаза на проекта, са около 180 млн. лева безвъзмездно финансиране. Втората фаза предвижда изграждане на Завод за механично-биологично третиране на отпадъците. Той е част от цялостната система за дълготрайно и ефикасно решение за отпадъците на столицата и е на стойност около 200 млн. лв. Решението е подписано от европейския комисар по регионално развитие Йоханес Хан, предаде БГНЕС.

Първи сме в Европа по боклуци на глава от населението

България е на първо място в Европа по количество на отпадъците на глава от населението, пише шведският вестник „Дагенс нихетер&rd...

Интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община е на обща стойност 360 млн. лв., от които над 256 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда". Това е най-големият проект, финансиран по програмата.

Първата по рода си интегрирана система за преработване на отпадъци, която включва изграждането на инсталация за механично и биологично третиране на отпадъци, ще има капацитетът за преработката на 410 хиляди тона преработени отпадъци годишно.

Столичният кмет припомни, че проектът за първата фаза от изграждането на завода за отпадъци е разработен още през 2011 година, като единият от етапите вече е завършен и това е депото в местността „Садината” до гара Яна, предаде Агенция "Фокус". Фандъкова благодари на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, на министъра по усвояване на европейските средства Томислав Дончев, както и на екипите, които работят по този проект.

Постигнатият успех се дължи на съвместни усилия с държавата, тъй като зелена светлина се даде след като правителството започна работа по проекта още през 2009 година, обясни кметът на Столична община.

Швеция произвежда енергия от отпадъци, изкупува нашите

Швеция намери начин са се възползва от тоновете си отпадъци и да ги превръща в нещо полезно. Шведската програма за създаване на енергия...

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com