Фалстарт за Плевнелиев в първата му новогодишна реч

19756

Държавният глава Росен Плевнелиев изпрати 2012 г. с първото си новогодишно обръщение към българския народ. А то му донесе лош старт на 2013-а, пораждайки искрен присмех в социалните мрежи с гафа, който придружаващият речта му видеоклип роди.

Освен решението президентът да отправи новогодишните пожелания към нацията от библиотеката на Софийския университет, новост бе и съпроводът от снимки, показващи значимите български събития на отминалата 2012 година - наводнението в село Бисер, земетресението в Перник, деца-златни математици, героят Марио от дома в Белоградчик и други, обощава БГНЕС.

Няма да подкрепим безусловно Македония за ЕС, казват Борисов и Плевнелиев

България ще бъде сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори с Македония. Това стана ясно след консултация м...

Една от снимките обаче предизвика мигновени реакции. В последните минути на 2012 година президентът описва България с думите, че е от най-старите държави в Европа, с древна култура, богата история и неповторима природа – думи, изречени на фона на Царевец в Търново, а веднага след него идва и красивият пейзаж на заснежени планински склонове. Картина, която мнозина потребители на социалните мрежи веднага разпознаха като пейзаж от известната Rocky Mountain (Скалистите планини) в щата Колорадо, Северна Америка.

Интересно е, че същата снимка е публикувана и на сайта на Балкантурист в секцията, рекламираща Пампорово. Кадърът е първи от поредица снимка за красивия български курорт, но за нито една от тях няма информация къде точно е направена снимката и какво точно се вижда на нея. Този сайт не е единственото място в мрежата, където тази снимка може да бъде свързана с Пампорово. Същата снимка се намира и на сайта Bulgarica.com, като текстът под нея рекламира Пампорово като модерен ски курорт, разположен в сърцето на Родопите, планината на митичния Орфей. Има я и в руския сайт vokrugsveta.ru като илюстрация за България.

В социалните мрежи обаче потребителите разпознават на снимката пейзаж от американския курорт Аспен. Реално това са два върха в планините край световноизвестния ски курорт, които се наричат Maroon Bells - „кафеникавочервените камбани”. В сайта за видеосподеляне Vbox7.com се появиха и клипове с част от речта на Плевнелиев, а във Facebook коментарите, свързани с президентския гаф, са хиляди.

След новогодишното слово въпросът е Щатите част от нас ли са, питат потребителите на една от най-многобройните групи в мрежата "Окупирай България". Колкото до новаторското решение минути преди 12 часа Росен Плевнелиев да е в библиотека, а не в сградата на "Дондуков 2" някой от потребители определят с думите, че "показват президента от някаква стара хижа". Дали има някаква символика в това, че Росен Плевнелиев е роден в Гоце Делчев, в подножието на три от най-красивите ни планини. И никой не е забелязал да са „копнали” снимка от „Скалистите планини”, а не на Родопите, Рила или Пирин.

Плевнелиев: Пазител съм на Конституцията (видео)

От третия път всички партии в Народното събрание ще успеят да излъчат достойни кандидати за Конституционния съд и процедурата ще премин...

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com