ГЕРБ няма да спечели с пълно мнозинство, смята Андрей Райчев

12862
ГЕРБ няма да спечели с пълно мнозинство, смята Андрей Райчев

Инвестициите в инфраструктурата, развитието на малкия и средния бизнес, ръст в туризма и строителството – това са основните приоритети на България през тази година по думите на премиера Бойко Борисов.

Навръх Нова година Борисов отказа да говори за предстоящите през тази година избори, както и за задаващия се през този месец референдум за бъдещето на ядрената енергетика в България, но все пак заяви, че страната ще запази политическа стабилност и след вота за нов парламент през лятото.

Започва разяснителната кампания за националния референдум

Днес стартира разяснителната кампания за националния референдум на 27 януари, когато всички, които имат право на глас, ще могат да заяв...

Думите на Борисов бяха разтълкувани от социолога Андрей Райчев в студиото на bTV, както и от колегата му Живко Георгиев в студиото на БНТ.

Според Райчев вече си личи, че Борисов възприема миролюбив подход преди идващите парламентартни избори, но въпреки това едва ли ГЕРБ ще спечели с пълно мнозинство парламентарния вот.

"Ако не ме лъже наблюдението Бойко Борисов започна и ще започне все по-често да се изказва миролюбиво. Ще видите през тези 6 месеца един миролюбив лидер", заяви Райчев.

"Вижда ми се повече от очевидно, че българският народ няма да понесе нова тройна коалиция, но със сигурност мога да кажа, доколкото един социолог може да е сигурен шест месеца преди изборите, че ГЕРБ няма да е на власт сам или въобще няма да е на власт след юли месец", призна Райчев. "В политиката реалностите са важни, за да управлява на Борисов ще му трябват над 100 депутати, а това е невъзможно", добави той. Според Андрей Райчев "Бойко Борисов е Борисов докато печели".

Социологът коментира и предстоящия референдум и смяната от страна на ГЕРБ на въпроса, на който трябва да отговорят българите. "България прекрасно може да живее без тази централа и с тази централа. Най-тъпото е да сме ту с нея, ту без нея и това правим вече 20 години, вместо да накараме политиците да се обединят около едно от двете решения. Малка страна сме с раздърпан елит и ни дърпат така големите", коментира той. Според него е много лошо, че обсъжданията се въртят не около въпроса на националното допитване, а около самия референдум.

По отношение на въпроса за националното допитване колегата на Райчев - Живко Георгиев, изказа същото мнение. Георгиев смята, че смяната на въпроса за референдума спрямо първоначалната идея прави допитването двойно по-неясно и съответно хвърля по-сериозна сянка на съмнение за възможен провал на плебисцита. Въпреки това социологът си пожела допитването да не се проваля.

Предстоящият референдум ще бъде косвен индикатор за зрелостта на гражданското общество и адекватността на политическата класа, каза още Живко Георгиев. Референдумът ще бъде и съществен индикатор в навечерието на голямото допитване – парламентарните избори през лятото, добави социологът.

На българския гражданин му омръзна от всякакви реформи, които му се поднасят вече 20 години. Това не означава, че той не иска промяна. Желанието за промяна не е намаляло, коментира още социологът. Според него на предстоящите избори е най-важно дали в кампанията политическите формации ще предложат надежда. "Това е най-дефицитният политически продукт и през 20-те години най-голямата политическа слабост е неумението да предоставят надежда, обещаваща ново бъдеще на българите. Българите не понасят не само настоящето си, но и бъдещето си – такова, каквото то се очертава", заяви Живко Георгиев.

Редактор: Ивайло Петров

Чер(ве)ното тото за Белене цели резултат нула до нула

Точно след месец, на 27 януари, ще се опитаме да разберем кой си взе белята с темата „Белене” - дума, която дори не се спом...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com