ГЕРБ парира ДПС за уседналостта за изборите

9844
ГЕРБ парира ДПС за уседналостта за изборите

Управляващото мнозинство отхвърли предложението на ДПС да се премахне от Изборния кодекс уседналостта като условие да се гласува, предаде БГНЕС.

ДПС искаше да се премахнат изискванията избирателите, които гласуват на евроизборите, да са живели най-малко през последните три месеца в България или друга страна-членка, а при гласуване на местните избори - най-малко 6 месеца. Предложението беше дело на Христо Бисеров, Митхат Метин и Четин Казак.

Депутатът Рамадан Аталай от ДПС запита по време на дебатите по този параграф защо мнозинството отнема възможността на македонските българи и на украинските българи да се чувстват българи и да могат да гласуват за онези, които искат да управляват в България. Той предложи да се отложи гласуването на този текст днес и комисията пак да го обсъди, но идеята му бе отхвърлена.

Колегата му Юнал Лютфи поясни, че принципът за уседналост не е общоевропейска практика. Принципът за уседналост не може да е причина да се лишат българските граждани от правото им на глас, смята той.

Червените готвят предложения за промени в Изборния кодекс

Работна група от "Коалиция за България" готви предложения за промени в Изборния кодекс, съобщи на пресконференция в Перник зам.-председ...

Народният представител Димитър Лазаров от ГЕРБ заяви, че не е премахнато правото на българските граждани в чужбина да гласуват на президентски и на парламентарни избори, уседналостта не е свързана с тях.

Като цяло ДПС обвиниха ГЕРБ в лицемерие, тъй като искат изцелниците в Турция да гласуват за тях, но им пречат всячески да упражнят правото си. ГЕРБ отвърна, че хората на Доган масово лъжат изцелниците, че управляващите искат да им сменят имената.

Парламентът реши да удължи днешното си заседание до 22 часа, за да обсъди и приеме всички предложени промени в Изборния кодекс.

Редактор: Ивайло Петров

НС гледа промените в Изборния кодекс

Предстоящите парламентарни избори накараха депутатите да погледнат по-сериозно на Изборния кодекс. Днес, 12 декември, по време на редов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com