Хванаха издирван от Европол в столичен мол

3425
Хванаха издирван от Европол в столичен мол
Близките на задържания се оплакват от полицейско насилие

Столични криминалисти задържаха издирвания с Европейска заповед за арест С.К. в мола на "Цариградкко шосе", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията е проведена вчера следобед. Полицаите достигнали до информация, че издирваният с Европейска заповед за арест 46-годишен мъж ще се появи на детско парти в столичен мол.

С.К. бил забелязан още при влизането му в мола. Криминалистите го спрели, легитимирали се и му поискали документ за самоличност. Личната карта, която С.К. представил се оказала фалшива - с негова снимка и данните от самоличността на 44-годишния му брат. Последвало задържането му, мъжът не е оказал съпротива и физическа сила спрямо него не е използвана.

Той е отведен в столичното Първо РУП.

Близките на задържания се оплакаха от грубо отношение при задържането му.

В ефира на Би Ти Ви съпругата му Илияна, разказа следното: "Аз отидох на входа на детския кът и видях мъжа ми проснат на някакъв плот там. С около 6-7 човека. И го блъскаха".

Директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи Валери Йорданов отрече в коментар пред БТА подобно поведение.

По неговите думи акцията е преминала съвсем нормално и не е имало време Кленовски да окаже съпротива на служителите на МВР. Охранителните камери го доказвали.

Нищо не е наложило полицаите да оказват физическа сила, категоричен е Йорданов.

Относно съпругата на Кленовски, той посочи, че тя е обиждала полицаите и е ритала по един от автомобилите на МВР.

Кой е задържаният?

С.К. е един от издирваните в рамките на операция „Шок” за източване на разплащателни сметки. До този момент е успявал да се укрие от МВР. Той е един от участниците в организираната престъпна група, която от м. юни 2008 г. координира и поддържа криминална дейност в Италия и други държави, свързана с поставяне на скимиращи устройства, изготвяне на клонирани карти и нерегламентирано теглене на пари.

С.К. е известен и за разпространение на фалшиви парични знаци. Италия е въвела сигнал в Шенгенската информационна система за международното му издирване с цел арест и екстрадиция на основание Европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Трани от юни 2011 година.

Операция „Шок” започна на 6 юли 2011 г. на територията на столицата, Кюстендил,в Пловдив, Пазарджик, Габрово, Стара Загора, Шумен, Варна и Бургас, когато бяха задържани 45 души. Тя бе реализирана съвместно с евроатлантическите ни партньори Европол и Сикрет Сървис и се проведе под ръководството на Върховна касационна прокуратура, в координация с Европол и със съдействието на Сикрет Сървис. За постигнатите резултати в операцията България получи високите оценки на посланика на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик.

По предварителна оценка нанесените от престъпната група щети се изчисляват на над 15 милиона евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com