И частните детски градини и училища с държавна субсидия

4864
И частните детски градини и училища с държавна субсидия

С приемане на текстове от Закона за предучилищното и училищно образование депутатите решиха частните детски градини и училища да имат право на държавна субсидия, съобщи Агенция „Фокус”. Гласуваха 85 народни представители, от които 73 подкрепиха текста, а 12 бяха против. Според приетия текст за осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование на децата и учениците, както и за училищното образование на учениците, частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия.

Включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление, направено по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансирането на институциите, нормирането и заплащането на труда. Когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те могат да извършват дейности срещу заплащане, само извън финансираните от държавата.

По време на дебатите по текста депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов заяви: „Имаме данъчна система в образованието и от никъде не следва задължението да се осигурява финансиране на всеки, който е решил да предоставя образование”. Той заяви, че има много райони в страната, в които няма частни училища и не е редно хората, които живеят там, да плащат за образование в частни училища на децата на хората, живеещи в районите, в които има частни училища.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com