Игнатов защити работата на Фонда за научни изследвания

10262
Игнатов защити работата на Фонда за научни изследвания

Няма основание да се иска анулиране на конкурса за Фонд "Научни изследвания" (ФНИ), каза просветният министър Сергей Игнатов.

Според него хората са подведени да се подпишат в искане за анулиране на конкурса. 1200 учени се включиха в подписката.

Игнатов обаче беше категоричен: "Спазена е буквата на закона и буквата на правилника. От май 2009-а година, когато Даниел Вълчев е разпоредил одит на фонда, досега те са в шестетапна проверка. До септември бяха в комуникация с АДФИ, което е най-сериозното звено. Миналата седмица аз удължих срока на проверката, за да може одиторите да проконтролират всеки спечелил конкурс, всеки договор, за да могат да сигнализират, ако някъде има нарушения", предаде БГНЕС, позовавайки се на БНР.

Според Игнатов има четири дела, които са заведени срещу госпожа Кортенска, сезирана е и благоевградската прокуратура. По думите му той може да даде информация, ако му разрешат юристите, тъй като знае наизуст свидетелските показания. Скандалът с финансирането на научните изследвания избухна поради опасенията на учени, че се фаворизират проекти със спорни научни качества, но на хора, близки до управата на фонда.

Припомняме, че в обръщение на Общото събрание на БАН до президента, МС, образователния министър и други се заявява, че приключилият неотдавна конкурс на Фонда за научни изследвания "Финансиране на фундаментални научни и научноприложни изследвания в приоритетните области" е проведен при многобройни драстични нарушения на законите и решенията на НС и МОМН, регулиращи материята, както и на собствения правилник на Фонда.

Според БАН са нарушени нормативни документи, норми за прозрачност, установени европейски практики. Всички тези нарушения хвърлят дълбока сянка на съмнение върху обявените крайни резултати от конкурса и обезсмислят труда и амбициите на цялата научна общност от българските висши училища и научни институти, за които, според утвърдената от парламента "Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2020", програмно-проектното финансиране е основният източник на средства", категорични са учените.

Учените са убедени, че резултатите от приключилия конкурс "Финансиране на фундаментални научни и научноприложни изследвания в приоритетните области - 2012" отклоняват от реалното им предназначение немалка част от и без това оскъдните средства за програмно-проектно финансиране на научните изследвания в България.

До скандала в научните среди се стигна, след като Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска за действия, несъвместими с работата на ФНИ. Основанието за това са изнудването на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправяне на документи и противоправно облагодетелстване с пари. За тези й действия е сезирана прокуратурата. Проф. Кортенска е присвоила не по-малко от 30 000 лв., уточниха от ФНИ.

След този скандал в научните среди вече се води дебат за организирането и провеждането на Национален митинг за наука и образование във връзка със случващото се във ФНИ. Учените обмислят протест, на който да се поставят всички наболели въпроси в областта на науката и образованието. Те продължават да настояват и за преразглеждане на резултатите от последната сесия на ФНИ и въобще за реорганизация на работата на фонда.

И учените обмислят протест

В научните среди вече се води дебат за организирането и провеждането на Национален митинг за наука и образование във връзка със случв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com