Има ли в Несебър и други строежи на защитени територии?

10386
Има ли в Несебър и други строежи на защитени територии?

Не съм дошъл тук в качеството си на съдия, а да разбера как една територия от Горския фонд се е превърнала в урбанизирана територия. Така министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обясни защо спешно отиде в Несебър, където избухна скандалът за строеж на ваканционен комплекс в защитена по Натура 2000 територия.

По думите на Найденов, който беше на мястото на строежа още в 8:30 сутринта, около спорния имот има цяла верига от строежи, които са издигнати на подобни терени и не е ясно дали тези терени нямат същите характеристики като терена, за който се вдигна толкова шум. Тепърва ще има оценка и на БАН за този имот – дали там има дюни или няма и дали има по-мащабна схема за ощетяване на държавата.

Борисов: БСП да бяха махнали земеделския министър по тяхно време

По-добре г-жа Йотова да беше поискала оставката на министъра на земеделието по време на Тройната коалиция, а не да иска сега оставката ...

Найденов обясни, че всичко е започнало през 2007 година. Тогава Министерството на земеделието и храните е пратило писмо до Община Несебър с искане за промяна на статута на въпросния терен – изключване от Горския фонд и включване в устройствения план на града. Министерството на околната среда и водите по това време е дало оценка, че това не е защитена територия и съответно промяната е направена, с което вече е можело да започнат строителни работи.

Найденов с неохота призна, че имотът е струвал на първия купувач Димитър Петров, тъст на Боби Михайлов, 580 хил. лева, докато след това препродаването му е станало на цена от над 4 млн. лева. Петров, обаче, е платил и такса за придобиване и изключване от Горския фонд и стойността на първоначално закупения актив е скочила до 1 140 000 млн. лева. Още 2 млн. лева пък е струвал инвестиционния проект, каза министърът пред bTV.

Имотът е бил препродаден за един ден от Петров, който обаче каза, че всъщност подготовката за сделката е отнела година. Петров обясни, че в документите за имота никъде не пише, че това е защитена територия.

Крайният купувач, платил за земята над 4 млн. лева, призна, че това е реалната й пазарна цена към момента. Той обаче не коментира защо в такъв случай държавата е прибрала едва около половин милион или малко над 1 млн. лева с таксите.

Затриха сивите дюни на Несебър

Агенцията по околната среда в Бургас твърди, че никъде в документите не става ясно, че това са дюни. Даже директорът на бургаската екои...

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com