Италианско издание: сексуално насилие в български дом за деца

50182
Италианско издание: сексуално насилие в български дом за деца

Италианското списание "Еспресо" публикува шокираща статия за случаи на педофилия в български дом за деца лишени от родителски грижи. Тя е основана на свидетелствата на три български деца осиновени преди няколко месеца от италиански семейства, съобщи БНР.

Три осиновени деца, две момчета на 10 и 11 години и едно момиче на ненавършени 9 години са разказали на приемните си родители в Италия за ужасяващото сексуално насилие, на което са били подложени, докато са били в дома за изоставени деца в България. Според свидетелствата им, някои от децата от дома на 12-13-годишна възраст всяка вечер са влизали в стаите на по-малките, дори и на 3-годишните и са ги биели и изнасилвали, докато възпитателките в дома, намиращ се недалеч от София, са знаели за това, но не са се намесили.

Освен това децата от дома са станали жертва и на възрастни педофили, които през почивните дни са ги водели в хотел-дискотека и са ги заставяли да проституират, като са правели снимки и видеозаписи на насилието. Децата са били принуждавани с бой и заплашвани с пистолет, били са им слагани и белезници.

Според италианските психолози свидетелствата на трите осиновени български деца изглеждат напълно достоверни. По думите им, за шестте години, прекарани в дома, около 100 деца като тях са станали жертва на педофили. При осиновяването им директорката на дома ги е заплашила, че ако разкажат какво се е случвало, ще бъдат върнати отново в България.

Списание "Еспресо" пише, че Асоциацията за международно осиновяване "Кай" и италианското социално министерство са сигнализирали случая на българските власти, но опасенията са, че насилието в домовете за деца в България продължава и сега.

От Агенцията за закрила на детето у нас потвърдиха за "Хоризонт", че са информирани за случая, но с него ще се занимае правосъдието.

В края на декември в българското министерство на правосъдието е постъпил сигнал за сексуално насилие над деца докато са били в социален дом в София. От пресцентъра на правосъдното министерство уточниха за "Хоризонт", че сигналът е от анонимен мъжки глас и първоначално е подаден по телефона в Агенцията за закрила на детето, която го е предала в правосъдното ведомство.

Още в края на 2012 година правосъдните органи са започнали проверка на всички осиновявания в Италия. Поискано е съдействие и от италианските власти. Проверката продължава и в момента. Все още не е уточнено в кой дом са пребивавали децата.

Снимка: архив, БГНЕС

Педофил се прави на момиче, за да подлъгва деца в мрежата

19-годишният В.В.  от Правец е задържан по време на специализирана операция от служители на сектор "Компютърни престъпления" към Г...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com