Иван Лечев: Наказват ни, че живеем в центъра

6288
Иван Лечев: Наказват ни, че живеем в центъра

"С годините виждам как държавата се опитва да направи живота на всички живущи тук, колкото се може по-невъзможен, обратно на всички европейски държави", заяви известният музикант Иван Лечев на протеста срещу новите правила за паркиране в Синята зона в София, предаде БГНЕС.

Музикантът предупреди, че протестите трябва да продължат без каквито и да е незаконни действия. "В центъра на този град е събрана голяма част от елита на тази нация, която остана в България. По никакъв начин не трябва да правим нещо незаконно, за да не даваме повод държавата да се гаври с нас. Ние трябва да отстояваме правата си в рамките на закона, но категорично", заяви Лечев. "Ние понасяме шум, задръствания, дишаме газовете на един многомилионен град, а на всичкото отгоре се оказа, че сега трябва и да си плащаме. Това противоречи на всякаква логика. Нас ни наказват за това, че живеем в центъра", каза още Лечев.

Пред паметника на Патриарх Евтимий в София започна събирането на подписи за премахване на новите правила за паркиране, което се превърна в протест. Към протестиращите се присъединиха още граждани, а след събирането на подписката активистите изпълниха заканата си да блокират кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий", макар и за кратко. Спирането на движението продължи не повече от 10 минути, а служители на КАТ реагираха навреме, за да се облекчат последствията върху трафика. След като застанаха на пътните платна протестиращите огласиха булеварда със скандирания "Долу рекета", "Мафия" и "Оставка", издигнат бе и плакат с надпис "Ние сме свободни, можещи, силни!". Активистите обещаха и да привлекат още повече съмишленици за утрешния си протест.

В Европа хората, които живеят в такива зони имат пропуски, които са безплатни или струват 1 евро, заяви участникът в протеста Петър Георгиев . Той определи изявленията, че по този начин ще бъде облекчен трафикът в столицата, като "глупости". " Общината се опитва да въведе допълнителен данък без закон. Общината няма никакво право да въвежда данъци и такси, защото тя не е законотворец", смята Георгиев. Протестиращият отправи своите критики и към Центъра за градска мобилност - "Ако преди 5 години се знаеше какво влиза и излиза в "Паркинги и гаражи", сега никой не знае. Контрол никакъв".

На 4 юни 2012 година Гражданско движение "ДНЕС" стартира своята кампания "Новите правила за паркиране в София – Рекет и беззаконие над гражданите". В същия ден бе внесен в Софийския административен съд и иск за отмяна Наредбата за движението в Столична община. Междувременно, живеещи в центъра на София граждани, обединени във Фейсбук групата "Не на данък паркиране за живущите в зоните с платено паркиране" също стартираха своя подписка и организираха серия от протестни действия, следващото от които ще е на 16 август, от 17.00 часа, пред паметника на Патриарх Евтимий.

Според организаторите на протестните действия наредбата за организация на движението в Столична община стоварва проблемите на града върху обикновените хора, без да решава проблема с паркирането. Тя не е съобразена с покупателната способност на гражданите, въвежда серия от дискриминационни условия и нарушава множество закони, включително Конституцията на България, Закона за обществените поръчки, Закона за общинската собственост, Закона за местните данъци и такси, Закона за движение по пътищата, Закона за нормативните актове. Цените за паркиране и репатриране с т.нар. "паяк" не отговарят на направените разходи за предоставяната услуга, каквото е изискването на Закона за местните данъци и такси. Нарушен е и Законът за обществените поръчки, тъй като дейностите по организация на паркирането са неправомерно възложени на "Градска мобилност" ЕООД без процедура за възлагане на обществена поръчка.

Движение "ДНЕС" настоява, преди да въвежда нови, драстично по-високи цени за паркиране, общината да организира бърз и чист градски транспорт, включително метро във всички посоки на града, да изгради обществени паркинги на достъпна цена, да осигури правилно организиран трафик, вкл. чрез електронна трафик - система, и да освободи паркингите от негодните за управление автомобили. До момента Столичният общински съвет не дава сигнали, че има подобни намерения, въпреки очебийния факт, че рекламната му кампания не дава резултат. Ето защо, отговорността за ескалиращото напрежение сред гражданите пада изцяло върху СОС.

Редактор: Калина Здравкова

Окупират кръстовища срещу новата "Синя зона" в София

Граждани ще окупират кръстовището на "Попа" в София днес следобед, негодуващи срещу новите правила за паркиране в синята зона на стол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com