Ивановден е!

13403
Ивановден е!

Над 300 хиляди българи черпят на днешния Ивановден. От тях близо 171 хил. носят второто по популярност име у нас - Иван. 13 хил. се казват Калоян, 7 хил. - Ивелин, 3 хил. - Йоан. Иванките са 66 хил., следват Ваня - 16 хил., Йоана и Ивелина - по 14 хил., Ива - 9 хил., Ивана - 7 хил.

На 7 януари църквата почита Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Исус Христос. Според народното вярване той е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник.

Навсякъде обредът е за младоженците, като ритуалът се извършва от кума или девера. На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В Югозападна България мокрят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

На Ивановден приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Руската православна църква се помоли за Максим

На своето последно за годината заседание на Светия Синод на Руската православна църква, председателствано от Светейшия патриарх на Моск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com