Янков: Не сме обсъждали смяна на Тодор Коджейков

25674
Янков: Не сме обсъждали смяна на Тодор Коджейков

Управляващите обсъждат нови закони в сектора за сигурност. Една от промените предвижда парламентът да назначава шефовете на Националната служба за охрана (НСО) и на разузнаването, а не както е сега - с президентски указ, предаде bTV. Депутати отричат да е обсъждана смяната на сегашния началник на НСО – Тодор Коджейков, каквито информации се появиха по-рано днес.

Смяната на директора на Коджейков не е обсъждана, заяви началникът на Комисията по отбрана Янко Янков. Според него обаче началникът на НСО и началникът на националната разузнавателна служба трябвало да се предлагат и избират от парламента, както председателят на ДАНС.

Георги Райков: Ще се върна на работа в НСО

"Твърдо смятам да се върна на работа", обяви Георги Райков, гардът от НСО, който бе уволнен заради атаката срещу лидера на ДПС Ахмед До...

„Ще настоявам парламентът да има водещи функции при определяне на ръководителите, защото контролът започва оттам”, заяви Янков. Предложението ще бъде внесено наесен в парламента.

В момента генерал Тодор Коджейков е в отпуск и от НСО отказват коментар. Президентът Росен Плевнелиев не е коментирал планираните промени, но в миналото неколкократно е подчертавал, че НСО трябва да остане на подчинение на президентската институция, за да се гарантира надпартийност в работата на службата, и да бъдат спокойни всички политически лидери, че ще бъдат пазени по правилата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com