Кадиев иска оставката на столичния зам. кмет Любомир Христов заради случая с "Карат-С"

9271
Кадиев иска оставката на столичния зам. кмет Любомир Христов заради случая с "Карат-С"

Отговорността за сделката с транспортната фирма „Катат-С” АД се носи от зам. кмета на София Любомир Христов, казва бившият кандидат за столичен кмет Георги Кадиев в съобщение до медиите.

Като основа на твърдението Кадиев посочва обяснение по случая от зам. директора на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Николай Костов. В него Костов споделя, че в началото на юли тази година колегата му Методи Аврамов му е казал, че Любомир Христов му е дал за задача да изготви справка за дължимата главница към 30.06.2012 година по сключените договори с „Карат-С” АД.

Фандъкова: Маршрутките са на доизживяване

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е разпоредила проверки на всички маршрутки в града, предаде БГНЕС. Служители на Държавна...

Задачата на Аврамов е включвала и изготвяне на уточнение за какъв период при олихвяване на задълженията на Столична община със законовата лихва ще се достигне дължима лихва в размер на 3,2 млн. лева.

Като помощ на екипа на Аврамов, отговарящ за изчисленията, зам. кметът по въпросите на транспорта на София Дончо Барбалов е предоставил електронен калкулатор за изчисление на лихвите. Изчисленията са били завършени и предадени на Костов на 13 юли.

Според Кадиев тази информация ясно показва, че Любомир Христов носи вина за скандала със средствата, която Столична община трябва да плати на „Карат-С” АД. Г-н Христов е задал не само задачата да се изготви справка, но и е определил желания резултат от нея, казва Кадиев.

Бившият кандидат за кмет и настоящ столичен общински съветник вече призова публично Костов и Аврамов да не подават оставки от дължностите си в ЦГМ. Той добави, че ако столичният кмет Йорданка Фандъкова ги уволни, ще им стане адвокат и ще ги защитава в съда срещу неправомерно уволнение.

Фандъкова спаси общината от ощетяване

Груба грешка, която щеше да ощети общината с 2.6 млн. лв., откри кметът на София Йорданка Фандъкова. Заради това тя върна за ново обсъ...

Припомняме, че Николай Костов определи допуснатата грешка в размера на дължимата лихва като „техническа”. Според Центъра за градска мобилност става въпрос за 3 284 000 лева, а според външен одитор, назначен от дружеството - има разминаване от 3 хиляди лева. Комисията от общината обаче, след направена проверка, е установила, че се дължи лихва в размер на 632 хил. лева за забавени задължения за периода 2 януари - 30 юни 2012 г. Драстичното разминаване идва от техническа грешка при начина на изчисление, пише в заключението на комисията.

Според внесен от Любомир Христов и Дончо Барбалов доклад Столична община трябваше да плати общо 13 млн. лева на „Карат-С”, като Столичният общински съвет (СОС) одобри заключението. Впоследствие решението на СОС беше спряно от Йорданка Фандъкова, която поиска проверка на изчислената лихва, а опозицията поиска оставките на Христов и Барбалов.

Редактор: Камък с рога

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com