Кой трябва да дава пари за страдащите ни от редки заболявания деца?

12004
Кой трябва да дава пари за страдащите ни от редки заболявания деца?

Вече над месец не е ясно кой трябва да поеме финансирането на лечението на редки заболявания на деца у нас.

Към момента пари постъпват от кампанията "Българската Коледа", но това не може да продължава до безкрай. 

НЗОК да плаща нови дейности въпреки неподписания НРД?

От ГЕРБ предлагат Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща за новите дейности, въпреки че Националният рамков договор (НРД...

Още преди месец от Здравната каса заявиха, че поемат скъпоструващата терапия на малките пациенти, но към днешна дата нищо такова не е факт. Сред заболяванията, за които се говореше, че трябва да бъдат поети от касата, са нефротичен (нефрозен) синдром, вродена чупливост на костите, юношески ревматоиден артрит.

Типичен пример за дете, което се нуждае от помощ, е Стилиян от Добрич. Той се бори с тежката диагноза нефротичен синдром от години.

„В момента нямам белтък и се чувствам добре, но когато имам белтък започват да ми се подуват краката, белите дробове и не мога да дишам”, обяснява Стилиян пред Нова телевизия.

Лекарствата му струват 200 лева на месец, което е твърде висока сума за дядото и бабата на детето. Докато той чака помощ от „Българската Коледа”, трансплантирани пациенти са му изпратили от собствените си лекарства.

За разлика от лекарите зъболекарите подписаха с НЗОК

За разлика от Българския лекарски съюз (БЛС), Съюзът на зъболекарите (БЗС) подписа Националния рамков договор за денталната медицина....

Междувременно остава нерешен проблемът на възрастните пациенти с тежката диагноза нефротичен синдром. Касата осигурява лечение с необходимите лекарства – имуносупресори, само за трансплантираните, а останалите трябва да плащат сами, което е непосилно за повечето от тях.

„В най-лошия случай, ще струват около 500 лева на държавата на месец и ще си живеят нормален живот и няма да стигат до терминален стадий, което означава, че държавата, защото винаги държавата говори за пари – ако стигнат до терминален стадий – ще струват минимум 2500 лева”, поясни Иван Димитров от Федерация „Български пациентски форум”.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com