Кр. Велчев: Да сключим споразумение за отговорно политическо поведение

6727
Кр. Велчев: Да сключим споразумение за отговорно политическо поведение

"ПГ на ГЕРБ ви призовава към прагматизъм в името на българските граждани. Да разбием заедно модела, който хората ненавиждат, но са принудени да търпят вече 23 г. Нека не използваме парламентарната трибуна за политиканстване и прояви, които отвращават хората от полициите, никой не печели от това."

Това каза Красимир Велчев, председател на ПГ на ПП ГЕРБ, по време на първото заседание на НС за 2013 г., съобщи БГНЕС.

Нека да сключим споразумение за отговорно политическо поведение. Имаме 6 месеца, в които да свършим доста работа, да направим полезни закони, хората искат да живеят сега и са напълно прави, нашата мисия е да загърбим лесното, да правим политика с човека в центъра. Тъжен парадокс е, че българите избират хора с качества в НС, инвестират в тях време и надежди, за да гледат след това как те се хулят и водят безсмислени спорове, добави Велчев. Той посочи, че избраниците в НС забравят диалога, всяка група заговаря на различен език и сградата, призована да пази единството на нацията, се превръща във Вавилонска кула.

"Тези хора забравят за какво са тук. Време е да е произвеждаме много по-добри неща, нека изненадаме приятно българите, като веднъж покажем, че в НС сме националният отбор на България. Ще потърсим съгласие по основните приоритети на страната. Иска ми се всички ръководители на ПГ
да си стиснем ръцете и да си пожелаем да работим в името на една по-добра България. Усмихвате се, виждаме, че 23 г. нищо не ви е влязло в главите", обърна се Велчев към депутатите.

"С приемането на Бюджет 2013 и пакета от данъчни закони изпълнихме основната си задача за настоящата година. Въпреки световната финансова криза и трудностите, правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов успя да вдигне минималната работна заплата и пенсиите. Иска ни се да можеше това повишение да е много повече, но такива са възможностите на държавата. Най-лесно щеше да е да развържем кесията в изборна година, но това значи натрупване на задължения, които ще се плащат от нашите деца и внуци, което не бихме си позволили. Управлението на ГЕРБ избра да действа непопулярно, но честно", обясни Велчев. Той изброи какво е свършило правителството. "Свързахме касовите апарати с НАП и от съвместната работа на НАП и митниците увеличихме с над 1 млрд. лева събираемостта на данъци и акцизи. Намалихме с над 13% числеността на администрацията. Реализирахме над 4 млрд. лева европейски фондове. Основен приоритет остава стимулирането на заетостта и разкриването на нови работни места. Ще регламентираме договора за стажуване като самостоятелен вид договор.

В името на по-добрите и качествени здравни грижи, ще приемем закон за правата на пациентите и промени в закона за здравното осигуряване. Най-големият принос, който въведохме и отстояхме, е пълната забрана на тютюнопушенето. На крачка сме от приемането на новия закон за предучилищното и училищното образование, който гарантира централната роля на потребностите на детето в образованието, а също и кариерното развитие на младите учители. Мнозинството на ГЕРБ е осигурило 800 млн. лева повече за сектор образование, увеличихме средно заплатите с над 10%. В сравнение с Тройната коалиция, кабинетът на ГЕРБ ще даде 3 млрд. лева повече за здравеопазване, 14 млрд. лева повече за социална политика", каза Велчев.

Първата задача на ГЕРБ ще бъде да преразгледаме ветото на президента върху закона за насърчаване на инвестициите. На финалната права сме. Остава наслоеното усещане у хората, че законите не важат за една привилегирована част на обществото. Доказали сме, че подкрепата на реформите в съдебната сфера са ключов наш ангажимент, добави Велчев.

Той заяви, че централните политически събития сега са референдумът и изборите. "ПГ на ГЕРБ подкрепя провеждането на референдума и дори с част от ИК, които вече информират гражданите, подкрепяме напълно развитието на ядрената енергетика в България. Доказателството за това е бъдещо изграждане на нов 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". Апелирам към нашите избиратели да гласуват с "Не" на референдума и призовавам нашите членове да изразят своя вот срещу строителството на АЕЦ "Белене", посочи Велчев.

"Ние имаме самочувствието, че построихме много пътища, магистрали, училища и детски градини, църкви, театри, опери и модернизирахме много жп линии и пристанища. Това ни дава самочувствие, че българските граждани ще ни оценят по работата, а не по приказките и ще ни гласуват доверие", заключи Красимир Велчев.

Редактор: Е. Гигова

Станишев: Позицията на Борисов и управлението на ГЕРБ са шизофренни

"В политически смисъл, очевидно Борисов търси сближение със Синята коалиция и с Меглена Кунева и нейната партия, и търсене на коалицион...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com