КСНС ще обсъди нападението над Доган и атентата в Бургас

7235
КСНС ще обсъди нападението над Доган и атентата в Бургас

Разследването на атентата в Сарафово и нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган са темите на днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Участниците в заседанието на Консултативния съвет ще обсъдят случващото се в Близкия изток, както и евентуалното отражение върху България на събитията в Сирия, Египет, Палестина, Иран и Ирак. През последните месеци президентът, премиерът и вътрешният министър няколко пъти обясниха, че разследването на атентата в Сарафово продължава, движи се в правилната посока, има напредък, но не и 100-процентови доказателства за това кой е отговорен за терористичния акт. Росен Плевнелиев отрече да е получавал доклад, в който ливанската шиитска групировка Хизбула е посочена като отговорна за атентата.

Категорично отричам до мен да е идвал такъв доклад. На 5 февруари ще имаме дебати по ситуацията в Близкия изток. Разбира се, терористичният акт в Сарафово ще бъде на фокус и очаквам министърът на външните работи, министърът на вътрешните работи да излязат с доклади.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че американските, европейските, израелските и част от арабските служби продължават да помагат да се стигне до извършителите на атентата, предаде бнр. Направено е много и очаквам в скоро време вече да имаме обобщен вариант.

Президентът включи като извънредна точка в дневния ред на заседанието на КСНС нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. Плевнелиев очаква участниците да обсъдят политическите и обществени последици от случилото се, както и ролята на институциите да не бъдат допускани подобни посегателства в бъдеще. След като президентът отчете слабости в работата на НСО при охраната на Доган и след анализ на случилото се, директорът на службата Тодор Коджейков уволни двама служители.

 

Ню Йорк Таймс: Европа чака връзка на Хизбула с атентата в Бургас

Среща на високопоставени представители на правителството и на силите за сигурност в България днес може да има широки последици за нелес...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com