Лекарите поискаха оставката на Дянков

11557
Лекарите поискаха оставката на Дянков

Българският лекарски съюз (БЛС) отхвърли Националния рамков договор за 2013 година. Това стана по време на годишното събрание на лекарите.

"За" подписването на договора гласуваха само 27 делегати, докато мнозинството от 224 души на събора се обяви "против". 15 делегати са дали вот "въздържал се", съобщава bTV.

Лекар: В 70% от случаите лекарската грешка е на системата

В над 70% причината за лекарската грешката е грешка в управлението на съответното здравно заведение. Това заяви по БНР д-р Петко Загорч...

Лекарите са на едно мнение и по друг въпрос - те поискаха оставката на финансовия министър Симеон Дянков. В декларация на Лекарския съюз се казва, че Симеон Дянков многократно нарушава законите на страната, отклонявайки средства от здравните вноски на населението към държавния бюджет.

За последните три години отклонените средства са достигнали до около 2 млрд. лева. В документа са описани всички нередности по пера, като се акцентира и върху заложения трансфер от 100 млн. лв. към Министерството на здравеопазването (МЗ) през 2012 година.

„В средата на годината Конституционният съд даде „червен картон” на вицепремиера, отменяйки трансфера като противоконституционен. Вместо останалите нетрансферирани 41 млн. лева да се изразходват за здравноосигурителни плащания, поради отказа на НЗОК да поиска актуализация на бюджета, тези пари ще последват другите от предходни години”, се казва още в текста на БЛС.

Делегатите на събота обосноваха искането си за оставката на министъра и така: „Дянков постоянно твърди, че в здравния сектор няма реформа. Изкара виновни „алчните” лекари и фармацевтични компании, както и четиримата здравни министри. Освен, че е финансов министър, той е и вицепремиер с ресор здравеопазване, за което се сеща само когато взема пари от НЗОК. Елементарната логика сочи, че когато се сменят четирима министри и нещата не вървят, следва да бъде освободен и ресорният вицепремиер на сектора.”

По-скъп преглед, по-малко талони

По-високи цени на прегледите срещу по-малко безплатни талони за хората. Това предвиждат разчетите на здравната каса и лекарския съюз. ...

БЛС прие и втора декларация - срещу практическата национализация на Здравната каса. В нея се призовава премирът Борисов да предприеме нужните действия за „деполитизиране на НЗОК и нейното връщане към статута на истинска националнообществена институция с компетентно и прозрачно управление”.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com