Мавродиев: Дянков и Трайков са ощетили държавата с 87 млн лева

18122
Мавродиев: Дянков и Трайков са ощетили държавата с 87 млн лева

Работата на институциите е да сигнализират правораздавателните органи, когато видят нередности. И това е нашата мисия като финансов регулатор. Това каза пред bTV  Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор.

Той обяви, че министрите в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков, и свързаната с Иво Прокопиев компания и инвестиционен посредник „Булброкърс” отиват на прокурор, защото са ощетили държавата с 87 милиона лева при продажбата на остатъчния дял на ЕVN, като заяви, че няма внезапност в проверката, а има дъргосрочна систематична дейност.

Пари няма (по принцип)

Интересни неща са българската икономика и фискална политика. Уж пари няма и трябват реформи, но същевременно много „наши” (...

„Тук става въпрос за върховенството на закона. Цялата истерия, създадена от обектите на този сигнал, всъщност е притеснение от прилагането на върховенството на закона.

Нищо не се е случило точно сега. Ние работим от доста време по разследването на тази сделка. Господин Прокопиев много добре знае това, както и „Булброкерс”. Сделката приключи няколко дни преди Коледа през 2011 година. Аукционът започна на 21 декември 2011-та. Нашата проверка по тази сделка започна на 1 януари 2012-та.

Господин Прокопиев знае, че ние проверяваме тази сделка веднага след самото й приключване. Оттам нататък хронологията каква е – през месец януари на 2012 година ние започваме тази проверка на място. През месец август на 2012-та са съставени множество актове за административни нарушения. След тези актове за нарушение се съставят наказателни постановления, с което са наложени глоби от комисията. Те са били обжалвани, потвърдени от колективния орган с единодушно гласуване, от Комисията за финансов надзор. След това са отишли в съда. Част от тези актове към днешна дата са потвърдени от съда при условията на съдебен контрол”, каза още Стоян Мавродиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com