Московски: Безопасността на авиацията е основен приоритет

6173
Московски: Безопасността на авиацията е основен приоритет

Поставили сме си изключително отговорната цел да поддържаме високо ниво на безопасност на авиацията ни, като същевременно работим усилено и за установяване на функционален блок от въздушно пространство между България и Румъния, който ще бъде част от Единното европейско небе.

Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на летище София по време на старта на Втората въздушна обиколка на България. Тя се организира по повод 100-годишнината от първия полет на български самолет в нашата страна и е под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Кулминацията на честванията на 100 г. на българската авиация бил премиерът

Представиха Борисов като "кулминацията" на днешните чествания на летище София, където официално дадоха старта на втората въздушна обико...

България работи усилено за успешното приключване на проекта за установяване на функционален блок от въздушно пространство между България и Румъния в рамките на поставения от ЕС срок – 4 декември 2012 г., заяви министър Ивайло Московски. По думите му с реализирането на този проект ще се повиши безопасността, ще намалят разходите, закъсненията и влиянието на въздушния трафик върху околната среда. Една от причините за изключително бързия напредък на този вид транспорт са неговата надеждност и безопасност, каза още Московски. За да бъде постигнато това се създават и постоянно се осъвременяват препоръчителните практики, както и свързаната с тях политика за безопасност на движението, допълни той. По думите му България стриктно прилага стандартите на международната организация ИКАО.

На церемонията присъстваха и министърът на отбраната Аню Ангелов, представители на гражданската и военната авиация и други официални лица.

От МТИТС припомнят: че на 13 август 1912 година е първия полет на български самолет. Лети поручик Симеон Петров – първият бреветиран български пилот. На 16 октомври 1912 година по време на Балканската война поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев извършват 50 минутен боен полет над района на Одрин, с което поставят началото на използването ма авиацията за преки военни действия. През 1922 година успешно са осъществени пробни полети за доставка на пощенски пратки по два маршрута: София – Горна Оряховица – Варна –Русе и София – Пловдив – Ямбол – Бургас, с което е поставено началото на гражданската авиация в България. През август 1926 година се провежда първата Въздушна обиколка на България. От началото на 30-те години полети се изпълняват от естествената писта край село Враждебна, чийто терен е избран за строителството на столичното летище с Указ на цар Борис III от 16 септември 1937 г. Това е рождената дата на Летище София. За рождена дата на българската гражданска авиация е прието откриването на първата редовна въздушна линия в страната София – Бургас на 29 юни 1947 година.

Редактор: Калина Здравкова

Московски: Не мога да задължа ЕС да взема мерки за цените на горивата

""Това беше предположение от моя страна за цените на горивата. Аз не мога да задължа ЕС да взема мерки по тази тема." Това каза пред БН...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com