МЗХ обсъди промени в Закона за горите с НПО-та

5530
МЗХ обсъди промени в Закона за горите с НПО-та

Предложенията за промени в Закона за горите са били обсъдени с неправителствените организации от горския сектор, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. 

В Комисията по земеделието и храните към Народното събрание днес бяха обсъдени предложенията за промени в Закона за горите с неправителствените организации. На срещата присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова, членовете на комисията, представители на неправителствени организации от горския сектор. 

Чрез конструктивен диалог участниците в заседанието дискутираха предложенията и достигнаха до консенсусни текстове. Всички заинтересовани страни се обединиха около идеята, че трябва да се направи един работещ закон в горския сектор. Особено внимание беше обърнато на проблемите със залесяването, където срокът ще бъде намален от 7 на 3 години, което освен по-бързо възобновяване на гората ще осигури и нови работни места.

Измененията, които се предлагат в Закона за горите ще дадат възможност на малките и средни ползватели от горския сектор да работят по-ефективно и да бъдат устойчиви и конкурентни. Ще бъдат направени поправки в управлението и стопанисването на общинските гори, ползването на дървесина и недървесни горски продукти, както и възможностите за дърводобив. Предстои да бъдат направени и допълнения в някои от текстовете, отнасящи се до Фонд "Инвестиции". 

По предложение от браншовите организации и бизнеса ще бъде отменен чл.116а от Закона за горите, тъй като той разширява необосновано възможността за сключване на дългосрочни договори за добив на дървесина. 

Предстои по-широко обсъждане на предложения за изменения и допълнения на други текстове в Закона за горите, които ще бъдат разгледани в програмата на Министерския съвет до края на годината. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com