Найденов не иска да отговаря на депутатите за Дюнигейт, ще ходи в Берлин

8451
Найденов не иска да отговаря на депутатите за Дюнигейт, ще ходи в Берлин

Искането на Народното събрание да има изслушване на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов по "Дюнигейт" няма да бъде уважено. Причината е, че Мирослав Найденов ще отиде на предварително планирано посещение на изложението "Зелена седмица" в Берлин, предаде БГНЕС.

Днес в 14:00 часа Найденов има изслушване в Комисията за борба срещу корупцията по високите етажи, която се ръководи от Яне Янев. Той призова всички депутати, които имат въпроси по "Дюнигейт", да заповядат и да задат своите въпроси към него там.

С разрешение на председателя на НС Цецка Цачева министър Найденов получи от нея около 10 мин. парламентарно време, за да запознае народните представители с хронологията на проблема с обявените за продан парцели до Несебър, които според опонентите му са част от Горския фонд и за сделката има съмнения за корупционни практики. Той обяви данни от експертните оценки за сключване на договорите, а всички платени средства и разноски правят крайната цена на въпросния терен, която е 1 141 849 лв., обясни Найденов. След краткото изложение, което направи министър Найденов от парламентарната трибуна съпредседателят на СК Иван Костов заяви, че то е недостатъчно и предложи изслушването да се проведе другата сряда и да бъде първа точка в дневния ред.

Председателят на НС Цецка Цачева му отговори, че такова решение може да бъде взето единствено от народните представители, когато се гласува програмата на парламента следващата седмица и че то зависи изцяло от волята на депутатите.

Вчера Мирослав Найденов разясни, че при извършване на проверка за административната процедура не са установени административни нарушения при скандалната сделка с имота в Несебър.

Според междуведомствената комисия при издаването на екологичната оценка, или по-скоро отказа от такава, от страна на РИОСВ има несъответствие на документите. Приложените документи по преписката за изключване и продажба на поземления имот не доказват документално наличието на дюни. Това съобщи председателят на комисията Марияна Николова. По изявление на настоящия директор на РИОСВ е намерен доклад от учени от БАН, където те описват тази територия като дюни. Но тогава, през 2007 г., от РИОСВ са издали становище, че това не са дюни. В момента разрешителното за строеж е отнето.

Както знаем всички, пясъците край морето са дюни, изключение правят тези, които някой ги е изсипал там да си строи къщите. Това, че в кадастралната карта и в устройството на проекта им няма термин "дюни", а има "пясъци", не е проблем на Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Това каза пред БГНЕС природозащитникът от Коалиция "За да остане природа в България" Тома Белев в коментар, след като от междуведомствената комисия, разследвала сделката с дюните в Несебър, констатираха, че няма документално доказателство за наличие на дюни на спорната зона.

Разкритията за строителството върху дюните бяха направени именно от Белев, който сигнализира, че багери унищожават дюните в местността Кокала между Равда и Несебър. Министър Мирослав Найденов свика извънредна пресконференция на 31 декември по темата. Тогава Найденов драматично съобщи, че премиерът Борисов лично е спрял багерите на дюните, но шефката на ДНСК Милка Гечева го опроверга на момента и каза, че фирмата сама е спряла да работи на терена и заповед за спиране на строителството не би могло да има.

Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която подписа сделката, заяви: "Подписвам, защото ми се носи за подпис", каза тя и се защити, че е сложила подписа си след 15 експерти. След това стана известен още един скандален факт - управителите на фирмата купувач отскоро са станали съдружници с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев, който стана известен около продажбата на два нови апартамента на вътрешния министър Цветан Цветанов. Друго разследване разкри, че Светлана Боянова е била проверявана от Инспектората към Министерски съвет и че има сигнали до прокуратурата за заместника на Мирослав Найденов.

Редактор: Ивайло Петров

Караджова: Докато съм министър, няма да допусна безумно строителство

Запознах се отлично и лично с доклада на Междуведомствената комисия по случая с Несебър от край до край. Действително констатациите на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com