Назрява ли Ираклигейт?

15558
Назрява ли Ираклигейт?

На 14 януари от 18:30 ч граждани ще излязат пред сградата на Народното събрание, а причина за гражданското недоволство е ново застрояване на част от Иракли, съобщи БГНЕС. Протестиращите са обединени под мотото "Долу ръцете от Иракли!" и се надяват това да е последният протест за Иракли.

Протестът е обявен във Facebook, където привлича сериозен интерес и заявилите да излязат под прозорците на българския парламент нахлузили върху зимните си дрехи бански, хванали шнорхели или сламени шапки, са над 1500 души.

"След 6 години протести, дела и стотици акции, ето го и бетонът в Натура 2000 на поредните "еднофамилни къщички" на Иракли! Този път инвеститорът се казва "Емона 2000". Планът включва 30 къщи и резиденции", заявяват недоволните. Техният призив към всички, които подкрепят значимите казуси по българското Черноморие и "Да спасим Иракли", е да извикат заедно и отчетливо - "Писна ни да се занимаваме с това да спасяваме Иракли! Искаме решение веднъж завинаги!".

Протестиращите настояват за незабавното обявяване на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии и издаване на заповедите им за защитени зони по Натура 2000 и европейската директива за местообитанията. Те настояват за реални действия за спасяването на дюните, а не бързешком да се променят няколко сериозни закона на парче, без обаче да се разширят възможностите за обществен контрол върху институциите.

"Писна ни от лъжи и полуобещания - от олигарси с различни политически окраски, писна ни тази игра на гонене и хващане. За това се иска съвсем малко добра политическа воля. Дотук такава липсваше. Нашата кауза не е Иракли, а законността, която е тъпкана от Странджа до Калиакра. От Сребърна до Банско", заявяват протестиращите.

Блогът stopatom публикува снимки от строежа и така стана ясно, че в разгара на скандала с несебърските дюни се работи по цял ваканционен комплекс в Иракли, обощава bTV.

Информационната табела за обекта показва, че строителството е започнала на 2 ноември миналата година и ще приключи за 49 работни дни. Ваканционно селище ще има 9 бунгала на един етаж и 5 на два етажа, както и 3 склада с басейни.

Проверки на три строежа върху защитени територии по морето

Междуведомствената комисия в Бургас вече е получила шест сигнала за строежи върху защитени територии по морете, а три вече да проверени...

Законът за устройство на Черноморското крайбрежие гласи, че това място по принцип трябва да е държавна собственост, а строителството на плажа и дюните е забранено.

В началото на януари bTV припомни, е друг строеж в Иракли продължава. Половин година след решението на ВАС, скандалният строеж нито е спрян, нито е съборен.

Миждувременно министърът на околоната среда Нона Караджова обяви мотивите на инициативата „Да спасим Иракли” като тенденциозни и лишени от градивност, съобщи bTV. Ето и прессъобщението на Министерството на околната среда и водите.

По повод на сигналите за строеж на ваканционен комплекс в местността Кладери, землището на село Емона, общ. Несебър, Караджова заяви, че е разпоредила проверка.

Според резултатите процедурата е проведена в условията на пълна прозрачност. Не са получени и възражения срещу строежа в продължение на повече от година.

Боби Михайлов може да прибере 420 хиляди лева след „Дюнигейт”

И това е най-малката сума. Тъстът на Боби Михайлов, Димитър Петров, ще трябва да вземе 1,1 млн. държавни пари, а проф. Калин Тихолов (У...

„Територията, на която е разрешено изграждането на ваканционния комплекс, е била урбанизирана. Към датата на процедиране на инвестиционното предложение в част от имотите е имало съществуващи постройки , които са бивш пионерски лагер и почивна станция.”, се казва в съобщението. Въпреки постройките е изготвен доклад по ОВОС и оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение със зоните от Натура 2000, като Караджова уточнява, че „процедурата е проведена изцяло съобразно изискванията на екологичното законодателство и при пълна прозрачност”.

Става ясно още, че решението по ОВОС е било издадено през август 2011 г. е публикувано на интернет страницата на РИОСВ Бургас и не е обжалвано в законния срок. Така е одобрен проектът и са въведени условия, чрез които да се опази околната среда и режима на зоните от Натура 2000.

„По време на изготвянето на доклада са проведени консултации с всички заинтересувани страни, осигурен е обществен достъп на Доклада по ОВОС и е проведена среща за обществено обсъждане. Не са получени възражения срещу осъществяването на инвестиционното предложение”, допълват от МОСВ.

Утре ще продължи и поредният протест в Банско. Жителите на града въобноявят протестни действия срещу разширяването на ски зоната в курорта. Утре в 16 ч. ще има демонстрации и блокиране на международния път.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com