Николай Костов: Границата между лекарство и хранителна добавка е в дозата

6261
Николай Костов: Границата между лекарство и хранителна добавка е в дозата

Границата между лекарство и хранителна добавка обикновено е в дозата, във вида на екстрактите и на растенията, които се използват. Това каза Николай Костов, председател на Асоциацията на аптекарите, в интервю за предаването на БНТ „Забранено за лъжата”, цитирано от агенция "Фокус".

Той заяви, че хранителната добавка няма право да лекува по закон, но дали действително една хранителна добавка се съобразява с нейната регистрация в действителност не е ясно.

„Всички знаят, че като регистрация е храна. Да, но тя съдържа биологично активни вещества, които се съдържат и в лекарствата, макар и в други дози.

Витамините могат да имат ефект, въздействащ върху хранителния режим. Дори има витамини, регистрирани като лекарства, които се отпускат по медицинско предписание. Така че не може да бъде поставена точна граница между лекарство и хранителна добавка.

Повечето лекарства като произход са родени от природата, от растенията. Ако директно не са извлеци, те са служили като модел за дизайн на молекулата на лекарството и по този начин водят произхода си от лекарствата”, допълни Николай Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com