Няма да се строи в Несебър ... засега

9060
Няма да се строи в Несебър ... засега

Разрешителното за строеж на скандалния имот в Несебър е отнето. Засега строеж там няма да има, но тепърва Министерството на околната среда и водите (МОСВ) трябва да направи нова оценка на имота и да реши дали земите отговарят на всички критерии, за да бъдат върнати в Горския фонд.

Извършената от междуведомствената комисия проверка на сделката в Несебър е показала, че няма административни нарушения. Това обясни председателят на комисията Мариана Николова, предаде БНТ.

Бойчо Георгиев: Джипът няма нищо общо със "СЛЕ груп"

Директорът на РИОСВ – Бургас инж. Бойчо Георгиев опровергава информацията, че се е возил в джип на фирмата "Сле груп", замесена в...

Според Николова обаче има несъответствия по отношение на документацията – според документите на мястото няма дюни. Има и два документа с различно съдъражение, но един и същ о изходящ номер от РИОСВ – Бургас. В единият се казва, че трябва да има екооценка на имота, а в другия – че не трябва.

От 2003 година досега има подадени 1515 заявления за изваждане на имоти от Горския фонд. На този етап са проверени всички сделки с имоти от горския фонд, като вариантите за тези сделки са три: замени на гори, откупуване на прилежащи терени при застроени горски територии и отписването от Горския фонд и продажбата като урбанизирана територия.

Междувременно стана ясно, че от Европейската комисия е пратено запитване за допълнителна информация по заменките с гори. Срокът за отговор, който е даден от ЕК, е две седмици, което е изключително малко време. Обикновено от ЕК дават срок от два месеца при подобни процедури.

Сделките със замяна на гори, извършени на цени по-ниски от пазарните, се считат от Брюксел за нерегламентирана държавна помощ, а това нарушение ще доведе до санкции, ако от ЕК преценят, че случаите със заменки действително попадат в характеристиката за „нерегламентирана държавна помощ”. Евентуалната санкция би включвала покриване на разликата между пазарната цена и цената, на която е направена заменката. Това „покриване” ще стане с пари от данъкоплатците, ако собствениците на „заменени имоти” откажат да ги върнат или да доплатят, твърдят от „За да остане природа в България”.

Кадър на ГЕРБ, продал на "СЛЕ Груп" дюните, ползвал джип на фирмата

Директорът на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев, който подписа скандалното решение в полза на "СЛЕ груп", узаконяващо строителството върху не...

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com